LTO: zonder Fandango is teelt bewaaruien niet mogelijk

'Als we in 2021 niet hadden kunnen beschikken over het fungicide Fandango dan waren de bewaarcellen voor uien nu leeg geweest', stelt LTO-bestuurder Marcel Scholtens.

LTO%3A+zonder+Fandango+is+teelt+bewaaruien+niet+mogelijk
© Wageningen University en Research

Scholtens is lid van LTO Nederland-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten en zelf uienteler in de Flevolandse Noordoostpolder. Hij luidt de noodklok naar aanleiding van het bericht van fabrikant Bayer dat het middel Fandango komend teeltseizoen beperkt beschikbaar is. 'We hebben nu in de praktijk te maken met een enorme druk van valse meeldauw. Als we weer een nat groeiseizoen krijgen, dan zijn de gevolgen niet te overzien.'

Het stoort Scholtens in hoge mate dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dwarsligt bij het verlenen van een vrijstelling voor een andere formulering van Fandango. 'Als die vrijstelling er wel komt, dan hebben we in elk geval een tijdelijke oplossing tot de productie van het reguliere middel weer op orde is. De NVWA oordeelt echter dat het hier niet gaat om een noodsituatie, maar dat is het voor de Nederlandse uiensector wel degelijk.'


Meer kans op resistentie

Na het verdwijnen van mancozeb zijn er volgens Scholtens nog slechts enkele middelen over voor de bestrijding van valse meeldauw. Fandango is daarvan één van de sterkste, verklaart de LTO-bestuurder. 'Als we nu zo'n belangrijk middel kwijtraken, dan is de kans groter dat de schimmel resistentie ontwikkelt tegen de middelen die overblijven. De NVWA houdt daar geen rekening mee.'


Ook de teelt van rassen die minder gevoelig zijn voor valse meeldauw biedt voorlopig nog geen oplossing, is de ervaring van Scholtens. 'Wij hebben afgelopen jaar zelf een resistent ras gezaaid en ook die uien werden uiteindelijk ziek door de vele infecties. Je ziet het ook aan de biologische uienteelt die bijna volledig afhankelijk is van resistente rassen. Daar was de kwaliteit dit jaar bedroevend vanwege de massale doorbraak van die resistenties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer