Bayer meldt beperkte beschikbaarheid Fandango

Problemen met de levering van een hulpstof zorgen ervoor dat fabrikant Bayer voor seizoen 2022 maar minimaal in staat is om het fungicide Fandango EC200 te produceren.

Bayer+meldt+beperkte+beschikbaarheid+Fandango
© Wim van Vossen

Fandango is met name voor uientelers een belangrijk middel voor de beheersing van valse meeldauw, zeker na het verdwijnen van middelen op basis van mancozeb. In teeltseizoen 2021 waren er veel problemen met de schimmelbestrijding in uienpercelen.

Voor het produceren van Fandango EC200 is een bepaald toevoegmiddel noodzakelijk. Het ontstane middeltekort is de oorzaak dat Bayer voor teeltseizoen 2022 minimaal in staat is om het fungicide in de gewenste formulering te produceren en leveren.


Aanvraag vrijstelling afgewezen

Produceren van Fandango in een iets gewijzigde formulering is volgens Bayer wel mogelijk. Echter geldt daarvoor geen toelating. Als oplossing hiervoor is een aanvraag voor een 120 dagen-vrijstelling ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door BO Akkerbouw namens de akkerbouwsector met ondersteuning van Bayer als fabrikant en toelatingshouder.

De NVWA heeft deze aanvraag beoordeeld en concludeert dat er voor de uienteelt wel sprake is van een knelpunt, maar niet van een noodsituatie. De autoriteit stelt dat er voor uientelers voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Daarom voldoet de aanvraag van de akkerbouwsector volgens de NVWA niet aan de criteria voor een vrijstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer