Regiegroep helpt knelpunten 1 ster vleeskuikens oplossen

Nederlandse supermarktketens kondigden vorig jaar aan dat ze met ingang van 2023 alleen nog vers pluimveevlees met een 1 ster Beter Leven-keurmerk willen. Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens is ingesteld om knelpunten bij deze grootschalige omschakeling op te sporen en helpen op te lossen. Pluimveehouders krijgen zo de kans om zich tijdig voor te bereiden en hiervoor klaar te zijn.

Regiegroep+helpt+knelpunten+1+ster+vleeskuikens+oplossen
© Marcel Berendsen

Omschakelen naar stallen voor vleeskuikens met het 1 ster Beter Leven voor de retailmarkt in Nederland vraagt aandacht en ondersteuning. Dat wordt geboden door marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP). Het heeft als doel vergroting van het aandeel producten dat zich onderscheidt op aspecten als dierenwelzijn, natuur en milieu.

Daarbij moet dit marktprogramma ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering van veehouders die hierin investeren goed aansluit op duurzamere wensen van consumenten en afzetmarkten. Pluimveehouders die om willen schakelen en produceren voor Nederlandse supermarkten moeten voor eind 2025 een overdekte uitloop realiseren. Om deze grootschalige aanpassing soepel en tijdig te laten verlopen, is Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens opgericht.


Soepele omschakeling

Marijke de Jong van de Dierenbescherming is de voorzitter van de Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens. Daarin werken brancheorganisaties Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen.

Marktpartijen en de Dierenbescherming willen het stallentraject uiterlijk december 2025 afronden en vinden het belangrijk dat de omschakeling soepel kan verlopen. Iedere pluimveehouder moet de kans krijgen zich bij deze ontwikkeling aan te sluiten. De regiegroep gaat zich inzetten om knelpunten op te lossen, zoals belemmeringen bij het verlenen van vergunningen voor overdekte uitloop.


Melden knelpunten

Pluimveehouders en andere ketenpartijen kunnen knelpunten melden bij hun reguliere aanspreekpunten. Dat zijn vanuit de slachterijen Esbro, Storteboom en Plukon en de branche- en primaire sectororganisaties LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij en NVP. De regiegroep begeleidt geen individuele bedrijven.

De regiegroep doet ook onderzoek naar de impact van de omschakeling in Nederland. Deze deelt ervaringen en kennis met de landelijke overheid, provincies en regio's over deze grootschalige verandering in de pluimveehouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer