Albert Heijn start in 2022 met Beter Leven-vleeskuikens

Albert Heijn start komend jaar al in plaats van in 2023 met de Beter Leven-vleeskuikens in het Beter voor Kip, Natuur en Boer-programma. 'Een goed initiatief waar we samen zeker verder mee kunnen en willen. Wel moet er nog wat meer duidelijkheid komen over de vergoedingen', reageert voorzitter Jan Verhoijsen van de kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP.

Albert+Heijn+start+in+2022+met+Beter+Leven%2Dvleeskuikens
© Michiel Elands

De eerste vleeskuikenhouders die direct deelnemen aan het Beter voor Kip, Natuur en Boer-programma zijn de vleeskuikenhouders die nu al de scharrelkippen voor Albert Heijn produceren. Dat stelde Brigitta Hogenes, zij is bij Albert Heijn verantwoordelijk voor alles wat met vleesketens te maken heeft.

Dat meldde ze bij de introductie van het Beter voor-programma van de vleeskuikens. Daarna volgen volgens Hogenes zo snel mogelijk de vleeskuikenhouders die nu deelnemen aan het Goed Nest-programma en kunnen mogelijk ook nog nieuwe vleeskuikenhouders zich aanmelden.

Volgens Hogenes is het mogelijk om aan de wensen van de klanten nu en in de toekomst gehoor te geven door een goede samenwerking met de vleeskuikenhouders en partner Plukon Food Group. Ze verzekert dat de extra kosten die nodig zijn om te doen wat de klant vraagt ook vergoed zullen worden.


Doelen Beter voor Kip, Natuur en Boer

De doelen van het Beter voor Kip, Natuur en Boer-programma zijn dat het qua dierenwelzijn voldoet aan 1 Ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat betekent een overdekte buitenuitloop, daglicht en een lagere bezetting van maximaal twaalf kuikens per vierkante meter. Andere eisen zijn bijvoorbeeld vroege voeding, zo min mogelijk antibiotica, 100 procent groene stroom en een circulaire mestverwerking.

Beter voor de Boer betekent dat er met 50.000 kuikens een inkomen van 67.750 euro te behalen moet zijn. De kostprijsberekeningen zullen door Wageningen Economic Research gemaakt en geactualiseerd worden. Momenteel zou de kostprijs door de al gestegen energie- en voerkosten op 1,405 euro per kilo uitkomen. Daarnaast volgen dan nog vergoedingen voor de ombouw van de stallen en de aanpassingen voor bijvoorbeeld de extra kosten voor biodiversiteit rond het erf.


Niet in beton gegoten

De vergoedingen zijn volgens Lotte Kroeze van Plukon niet in beton gegoten. Hogenes benadrukt dat Albert Heijn toe wil naar gesloten transparante ketens die beter zijn voor boer, natuur en dier. 'We willen onberispelijke kippen leveren waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. We zullen ons maximaal inzetten om dat te realiseren.'

Verhoijsen waardeert het initiatief van Albert Heijn en Plukon ten zeerste en vindt het een goede stap om op korte termijn al te starten. 'We zouden wel willen dat de gemeenten ook zo snel werken met het verlenen van de benodigde vergunningen voor de ombouw. Het is natuurlijk niet mogelijk om in een kort webinar alle ins en outs te vertellen. Voor ons als vleeskuikenhouders is nog niet alles duidelijk over de vergoedingen voor de ombouw van de stallen. En ook voor het risico dat we als ondernemers lopen. Dat ze samen met ons verder willen, is een positief uitgangspunt. Daarmee zouden we onze vraagtekens moeten kunnen oplossen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer