Noord-Brabant zoekt ruimte voor één ster Beter Leven-keurmerk

Provincie Noord-Brabant zoekt naar oplossingen voor Brabantse pluimveehouders die hun stallen willen aanpassen voor Beter Leven-kip met één ster. ZLTO en de Dierenbescherming pleitten daar deze week voor in een gezamenlijk opiniestuk in het Brabants Dagblad.

Noord%2DBrabant+zoekt+ruimte+voor+%C3%A9%C3%A9n+ster+Beter+Leven%2Dkeurmerk
© Marcel Berendsen

Noord-Brabant telt 170 vleeskuikenhouders. ZLTO schat in dat het overgrote deel daarvan wil omschakelen of al is omgeschakeld naar één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Nederlandse supermarkten willen alleen nog kippenvlees met dit keurmerk.

Een belangrijke eis van dit keurmerk is dat het aantal dieren in de pluimveestal afneemt van gemiddeld 18 naar 12 per vierkante meter en dat er een overdekte uitloop komt. Maar in Noord-Brabant moeten pluimveehouders voor elke 10 vierkante meter uitloop elders 12 vierkante meter stal slopen of 20 vierkante meter herbestemmen. Daarnaast moeten de pluimveehouders een 7,25 scoren op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij en voldoen aan de achtergrondnormen voor geur.


Korte termijn duidelijkheid

'We hebben met ZLTO en de Dierenbescherming een analyse gemaakt van de belemmeringen en zijn serieus oplossingsrichtingen aan het onderzoeken', reageert de provincie. 'Daar hopen we op korte termijn meer duidelijkheid over te hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer