Varkenshouder Van Bussel: 'Ik produceer voor de Plus in het dorp'

Geert van Bussel startte in 2015 met Beter Leven 1 ster. In 2018 kwam de vraag of hij voor de Plus in Ommel wilde produceren. 'Het geeft een goed gevoel dat ons varkensvlees ook hier in het dorp in de supermarkt ligt.'

Varkenshouder+Van+Bussel%3A+%27Ik+produceer+voor+de+Plus+in+het+dorp%27
© Dick van Doorn

Het is alweer elf jaar geleden dat de Brabantse familie Van Bussel een nieuwe vleesvarkensstal bouwde aan de andere kant van de A67. Geert en Melanie van Bussel hebben sindsdien een gesloten bedrijf met ruim vierhonderd zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Na de uitbreiding rijst al snel de vraag: hoe nu verder?

'Ik zei tegen Melanie: 'Als we het niet met dit aantal dieren kunnen verdienen, kunnen we het met het dubbele aantal ook niet.' We gooiden onze strategie om en kozen niet voor meer, maar voor beter. Dus zien dat je meerwaarde creëert voor de biggen die je produceert', legt Van Bussel uit.

De varkenshouder sloot zich in 2015 aan bij Good Farming Star van Vion. Sindsdien worden de varkens gehouden volgens het Beter Leven-keurmerk met 1 ster van de Dierenbescherming. Daarvoor moesten onder andere de stallen worden aangepast.

We hebben onze strategie omgegooid en kiezen voor meerwaarde voor ons product

Geert van Bussel, varkenshouder in Ommel

Van Bussel maakte plateaus in de vleesvarkensstallen en bouwde biggenafdelingen bij. 'Je zou het niet denken, maar de stap van 0,3 naar 0,4 vierkante meter oppervlakte per dier is best een grote.' In plaats van groepen met twaalf vleesvarkens ging hij naar groepen met veertig.

Verder optimaliseerde de familie het bedrijf waar mogelijk. Vooral aan de technische resultaten werd gewerkt, dus meer biggen per zeug. Momenteel zitten ze op 32 gespeende biggen per zeug en ligt de groei van de vleesvarkens op 920 gram per dag.


In Ommel zijn ruim vierhonderd zeugen.
In Ommel zijn ruim vierhonderd zeugen. © Dick van Doorn

De kruising die wordt gebruikt is de TN70 x Tempo-beer. Van Bussel: 'We zijn overgestapt van de Topigs 20 naar de TN70 en je ziet daardoor gewoon de groei per dag in de loop van de tijd stijgen.'

De Brabantse varkenshouder werkt met een weeksysteem. Op zich zou hij wel willen overstappen naar een meerwekensysteem, maar dan moet hij ook meer dekstal- en kraamstalplaatsen hebben.

In september 2018 kwam van slachterij Vion, waar de vleesvarkens worden geslacht, de vraag om varkensvlees voor de Plus-supermarktformule te gaan produceren. De categoriemanager van Plus kwam op bezoek en legde uit hoe het concept van Plus ging werken.


Herkomst zichtbaar

Van Bussel: 'Omdat varkensvlees meestal anoniem in de winkel ligt, kreeg ik vaak het verwijt van mensen dat ik voor de wereldmarkt zou produceren. Door mee te doen aan het Plus-programma, kan ik laten zien dat ik produceer voor de Plus-supermarkt hier in het dorp.'

Wat Van Bussel enorm waardeert is dat Plus, in samenspraak met zijn familie, een bord plaatste waarop staat 'Varkenshouderij Van Bussel werkt vol trots samen met Plus'. Van Bussel zelf is meer van het zakelijke, maar zijn vier zoons vonden dit echt heel leuk.


Het bord van Plus dat aan de weg staat.
Het bord van Plus dat aan de weg staat. © Dick van Doorn

'Ik merkte dat ze er een gevoel van trots bij hadden. Wij produceren voor de Plus! Eindelijk waardering. Het is een soort license to produce. Ik heb ook op de verpakking gestaan van het Plus-varkensvlees, samen met de veertien andere varkenshouders die aan Plus leveren.'


Eigen prijssystematiek

Plus hanteert voor de vijftien deelnemers aan het concept een eigen prijssystematiek die rekening houdt met de Beter Leven-standaard en marktomstandigheden. Van Bussel: 'Ik moet zeggen, dat heb je ook wel nodig om de extra kosten die je maakt betaald te krijgen.'

Binnen de Plus-keten maken de deelnemers ook mogelijke afspraken voor de lange termijn. Van Bussel staat op het standpunt dat varkenshouders nog meer moeten samenwerken dan nu gebeurt. Met elkaar, maar ook met retailafnemers, desnoods op bepaalde thema's.

Van Bussel realiseert zich ook goed dat dit niet van vandaag op morgen gaat. 'Net als bouwen aan een keten is dat een proces van de lange adem', aldus de ondernemer, die naast varkenshouder ook voorzitter is van coöperatie Voergroep Zuid en daar de raad van commissarissen voorzit.


Zekerheid voor langere tijd

Volgens Van Bussel moet de Nederlandse varkenshouderij af van de grilligheid van de wereldmarkt. 'Ik merk dat collega-varkenshouders graag verzekerd willen zijn van vaste, goede prijzen over langere periodes.'

Banken vinden het prettig als varkenshouders een goede liquiditeit hebben, weet Van Bussel. 'Een prijs die voor langere tijd vaststaat, zorgt er ook voor dat de bank eerder meegaat wanneer een lening wordt aangevraagd.'

De Brabantse varkenshouder staat daarnaast op het standpunt dat consumenten een eerlijke prijs voor varkensvlees moeten betalen. De meerwaarde van het vlees moet worden betaald. 'En die prijs krijg je als je meedoet aan een concept zoals dat van supermarktketen Plus.'


85 procent ammoniakreductie haalbaar

Het bedrijf van de familie Van Bussel moet per 1 januari 2024 voldoen aan de eis van de provincie Noord-Brabant om de ammoniakuitstoot met 85 procent te minderen. De haalbaarheid daarvan baart de ondernemer geen grote zorgen. Achter de stallen staan luchtwassers waarmee 95 procent emissiereductie haalbaar is. De helft van de vleesvarkens is daar al op aangesloten en driekwart van de zeugen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer