Ten+Have+heeft+Beter+Leven%2Dsterren+terug
Nieuws
© Koos van der Spek

Ten Have heeft Beter Leven-sterren terug

Annechien ten Have-Mellema uit het Groningse Nieuw-Beerta heeft de twee sterren van het Beter Leven-keurmerk voor haar Hamletz-varkensvlees weer terug. Ze had deze sterren vrijwillig ingeleverd na een inval van extremisten van Ongehoord.

Op het gesloten zeugen- en vleesvarkensbedrijf van familie Ten Have lopen de zeugen in vrijloopkraamhokken, de gespeende biggen hebben extra veel ruimte en de vleesvarkens hebben buitenuitloop. Het is tot nu toe het enige bedrijf in Nederland met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. De varkens krijgen grotendeels voer van eigen land, waarbij lupine zorgt voor het eiwitaandeel. Een biogasinstallatie levert warmte en 90 procent van de elektriciteit gaat het energienet op.


De actievoerders vonden dat er van alles mis zou zijn in de stallen op het gesloten zeugen- en vleesvarkensbedrijf. Daarop liet de varkenshouder het dierenwelzijn op haar bedrijf onderzoeken door stichting Beter Leven, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenartsen. Zij concludeerden dat het welzijn van de zeugen, biggen en vleesvarkens prima op orde is.


Altijd vertrouwd op goede afloop

'We hebben altijd vertrouwd op een goede afloop en zijn natuurlijk ontzettend blij met deze uitkomst', reageert Ten Have. 'We gaan direct aan de slag om het Hamletz-scharrelvlees zo snel mogelijk weer in de winkels te krijgen. Begin januari ligt het weer herkenbaar in de schappen van Albert Heijn en DeKaMarkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer