Uitbreiding Brabantse Biodiversiteitsmonitor melkvee

Er komt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor een tweede fase van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Dat biedt ruimte voor deelname van 140 melkveehouders

Uitbreiding+Brabantse+Biodiversiteitsmonitor+melkvee
© Johan Wissink

Via de BBM worden melkveehouders financieel beloond voor hun bijdrage aan natuur, water en landschapskwaliteit. In de eerste fase zijn al 200 melkveehouders aan de slag gegaan met de BBM.

Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) zegt te streven naar een goede economische, ecologische en maatschappelijke balans middels het beleidskader Landbouw en Voedsel. 'Een goed verdienmodel voor activiteiten die bijdragen aan natuur, water en landschapskwaliteit is de basis van een goede balans. Dat begint met inzichtelijk maken wat je bijdraagt. De Biodiversiteitsmonitor is daarvoor een belangrijk instrument. Het is bovendien een prachtig middel om boeren ook daadwerkelijk te belonen voor hun maatschappelijke inzet. Ik ben blij dat we hen de komende drie jaar kunnen belonen en samen met marktpartijen bouwen aan een structureel verdienmodel.'


Werving

De agrarisch collectieven verzorgen de werving, de aanvraag, administratieve verplichtingen en de uitbetaling van de beloning op basis van de geleverde prestaties door de ondernemer. De melkveehouders wordt gevraagd om hun ondernemerschap in te zetten en te kijken welke maatregelen op hun bedrijf passen om hun score te verbeteren.

Arno van Pelt is een van de eerste deelnemers: 'De Biodiversiteitsmonitor geeft ons de mogelijkheid om meer draagvlak te krijgen in de omgeving. Het is interessant om mee te doen, omdat je waardering krijgt voor je investering in de natuur. Het is ook een financiële waardering, zodat het een extra mogelijkheid is om met kleine stappen dat verdienmodel nog iets te vergroten.'


Maximale vergoeding

De BBM wordt gefinancierd door provincie Noord-Brabant, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Brabants Bodem. Vanuit het project kan de melkveehouder voor drie jaar een maximale vergoeding van 5.000 euro per jaar ontvangen. Daarna is het van belang dat de maatregelen worden voortgezet. Daarom wordt gelijktijdig gewerkt aan structurele beloning. Zo geeft een hoge BBM-score voorrang bij het pachten van gronden van provincie en waterschappen.

Ook helpt zo'n hoge score om als natuurinclusief bedrijf toestemming te krijgen per 1 januari 2024 minder vergaande stalaanpassingen te doen. Verder helpt een hoge score bij het verkrijgen van een plus op de melkprijs van Friesland Campina of een rentekorting bij de Rabobank.


Brabant Brede openstelling

De eerste fase van BBM was vooral bedoeld voor ondernemers in Van Gogh Nationaal Park. Fase 2 van de BBM staat open voor melkveehouders in heel Brabant. Aanmelden is mogelijk via de collectieven agrarisch natuurbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer