Koeien & Kansen zoekt nieuwe deelnemers

Het project Koeien & Kansen zoekt nieuwe deelnemers die oplossingsgericht aan de slag willen gaan met actuele onderwerpen in de melkveesector. Hierbij ligt de focus op vraagstukken rondom stikstof, broeikasgassen, biodiversiteit en integratie van verschillende thema's. Vooral veehouders in Noordoost-Nederland (Groningen), Zuidoost-Nederland (Limburg) en biologische melkveebedrijven worden opgeroepen om te reageren.

Koeien+%26amp%3B+Kansen+zoekt+nieuwe+deelnemers
© Twan Wiermans

Het project Koeien & Kansen richt zich op verlagen van de stikstofvoeding en ammoniakemissie, reduceren van de broeikasgasemissies, meer biodiversiteit, schoon water en bemesting volgens opbrengstafhankelijke gebruiksnormen. Daarnaast wordt er vooral gekeken naar de gevolgen van genoemde thema's voor de bedrijfsvoering en economie. Het draait dus om aspecten die van belang zijn bij het tot stand komen van het toekomstig mest-, natuur-, en milieubeleid.

Het project wil de melkveesector en het beleid helpen in de zoektocht naar een effectief beleid, waarin zowel aandacht is voor aanvaardbare milieubelasting als aanvaardbare kosten voor het melkveebedrijf. Door hier nu gezamenlijk als sector aan te werken, draagt het project bij aan mogelijk werkbaar beleid voor de toekomst.


Gemotiveerde veehouders gezocht

Het project vraagt gemotiveerde veehouders die oplossingsgericht aan de slag willen met de bovengenoemde thema's. Veehouders die niet alleen tijd willen nemen voor onderzoek, registratie en discussie, maar ook graag communiceren met andere melkveehouders en contact hebben met zowel de sector als de overheid. Hierbij is een open, nieuwsgierige houding gewenst om op een goede manier te kunnen deelnemen in het project.

Daarnaast is openheid van alle technische resultaten binnen de bedrijfsvoering vereist. Bedrijven moeten openstaan voor toekomstige ontwikkelingen. Excellent scoren op milieuthema's via de Kringloopwijzer is niet vereist. Alle melkveehouders kunnen reageren, al gaat de voorkeur uit naar veehouders uit Noordoost-Nederland en Zuidoost-Nederland en biologische veehouders.


Bedrijfsbegeleiding

Deelnemers aan het project krijgen een inspirerende ondernemersomgeving met een (inter)nationaal netwerk van veehouders, onderzoekers, adviseurs, beleids- en sectorvertegenwoordigers. Deelname helpt om een concurrerend, toekomstgericht bedrijf te ontwikkelen. Het project biedt hiertoe onder andere gerichte bedrijfsbegeleiding. Elke deelnemer ontvangt een eigen bedrijfsbegeleider om samen te werken aan bovengenoemde thema's.


Van de melkveehouders wordt een motivatie verwacht waarom ze geschikt zijn om deel te nemen aan Koeien & Kansen. Daarnaast is er de vraag naar relevante bedrijfsgegevens, zoals de totale melkproductie, oppervlakte, aantal koeien, grondsoort, bouwplan, rantsoen, regio, soort bedrijfsvoering (biologisch of gangbaar). De reactie moet voor 15 februari via e-mail worden gestuurd naar info@koeienenkansen.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer