EU start habitatprocedure tegen Duitsland

De Europese Commissie heeft bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) een procedure aangespannen tegen Duitsland vanwege het overtreden van de habitatrichtlijn. Het land heeft volgens de commissie te weinig gedaan voor het beschermen van de biodiversiteit op het platteland.

EU+start+habitatprocedure+tegen+Duitsland
© Dirk Hol

Tegen Duitsland lopen al andere gerechtelijke procedures bij het hof vanwege nalatigheid of overtredingen van EU-regels, onder meer op het gebied van bemesting, stikstofgebruik en verontreiniging van bodemwater. In enkele gevallen is Berlijn al tegen miljoenenboetes opgelopen. Duitsland ontving over de habitatrichtlijn ook al diverse aanmaningen. Nu maakt de Europese Commissie er een rechtszaak van.


De Europese Commissie waarschuwde de Duitse regering vorig jaar oktober over de niet-naleving van de habitatrichtlijn. Die is gericht op het beschermen van de flora en fauna. Deze nam in de afgelopen jaren op verschillende beschermde locaties aanzienlijk in omvang af of verdween volledig.

De afname is volgens Brussel grotendeels te wijten aan het intensieve gebruik van graslanden. Het Duitse federale ministerie van Milieu (BMU) verwierp de aantijging eind 2020. Volgens BMU verwijst de Europese Commissie naar onjuiste of verouderde gegevens.


Geen bindende maatregelen

Volgens de Naturschutzbund Deutschland (NABU) bekritiseert de Europese Commissie vooral het ontbreken van bindende beschermende maatregelen, zoals maai- of bemestingsbeperkingen. De bond wijst daarbij op het intensieve agrarische gebruik, de omzetting van grasland in bouwland, de overbemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens NABU is zo'n 18.000 hectare hooiweide verdwenen waar voorheen veel bestuivers op afkwamen.

Naast de procedures tegen Duitsland heeft de Europese Commissie ook een zaak aangespannen tegen Roemenië. Dat gebeurt vanwege het niet aanpakken van industriële verontreiniging en luchtverontreiniging. Daarnaast worden Malta, Polen en Slowakije gemaand om te voldoen aan de EU-regels voor de behandeling van stedelijk afvalwater.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer