Friesland stevent af op verbod grote datacenters

Provinciale Staten van Fryslân willen dat energiegedeputeerde Sietske Poepjes (PvdA) vastlegt dat er geen grote datacenters van Meta, Google en Microsoft in de provincie komen. Een motie van SP, Partij voor de Dieren, FNP en GrienLinks werd daartoe woensdagavond aangenomen.

Friesland+stevent+af+op+verbod+grote+datacenters
© Arcadis

Volgens de partijen neemt de vraag naar grote datacenters landelijk toe en komt Noord-Nederland hierbij meer in beeld. In de Wieringermeerpolder in Noord-Holland zijn de afgelopen jaren drie datacenters bij het glastuinbouwgebied Agriport 7 gebouwd. En er zijn plannen voor meer.


De komst van een datacenter in de Flevolandse gemeente Zeewolde kwam half december een stap dichterbij toen de gemeenteraad groen licht gaf voor aanpassing van het bestemmingsplan. Voor de indieners van de motie is dit in Friesland onaanvaardbaar. 'Grote datacenters zijn energieslurpers die veel grond in beslag nemen voor de landbouw of voor de opwekking van energie. Ze leveren daarnaast niet veel werkgelegenheid op', geven de Statenpartijen aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer