ChristenUnie vraagt kabinet om stop grondverkoop datacenters

Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie wil dat het kabinet een stop zet op de bouw van grote datacenters. In een motie vraagt hij het kabinet af te zien van de verkoop van 80 hectare landbouwgrond bij het Flevolandse Zeewolde aan Meta, het moederbedrijf van Facebook.

ChristenUnie+vraagt+kabinet+om+stop+grondverkoop+datacenters
© Dirk Hol

Het gaat om een stuk grond nabij het perceel in Zeewolde waar de bouw van een datacenter gepland staat. Het perceel is in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Zolang er geen landelijke visie op een afwegingskader voor datacenters is, wil Grinwis dat het Rijk geen grond verkoopt.


Grinwis diende de motie in tijdens een Kamerdebat over klimaat en energie. Hij wijst erop dat datacenters grote energieverbruikers zijn. Volgens hem consumeren de datacenters nu nog 2 procent van de elektriciteitsvraag, maar kan dat in 2030 groeien naar 10 procent van ons elektriciteitsgebruik.


Nauwelijks arbeidsplaatsen

Tegenover het hoge energieverbruik staan nauwelijks arbeidsplaatsen, zegt het CU-Kamerlid. 'De impact van deze datacenters is immens, lokaal qua ruimtegebruik en regionaal en landelijk qua stroomgebruik. Wat mij betreft maken we daarom een pas op de plaats en werken we eerst aan een nationale visie op deze ontwikkeling. Als eerste stap vraag ik het kabinet om geen grond in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf te verkopen als die grond wordt gebruikt voor de bouw van deze datacenters.'

Tijdens het debat vroeg Grinwis om een schriftelijke reactie van het kabinet. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat leidt dat verzoek door naar staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf valt onder zijn verantwoordelijkheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer