Nog geen groen licht voor datacenter in Zeewolde

Het is nog even onzeker of de gemeenteraad van Zeewolde kan instemmen met de komst van een 'hyperscale' datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. Sommige raadsleden hielden woensdag in de eerste behandeling van het aangepaste bestemmingsplan hun kaarten nog tegen de borst.

Nog+geen+groen+licht+voor+datacenter+in+Zeewolde
© Arcadis

Het datacenter van het Amerikaanse Facebookmoederbedrijf Meta, met een oppervlakte van 166 hectare, is omstreden. Bewoners en belangenorganisaties hebben zich in het afgelopen jaar uiterst kritisch opgesteld.

LTO Noord en Natuurmonumenten stuurden kort voor de raadsbehandeling nog brandbrieven naar de gemeenteraad om te wijzen op de nadelen van een deal tussen Zeewolde en Meta. Volgens LTO Noord zijn veel toezeggingen van Meta niet hard te maken en schiet de plaatselijke gemeenschap feitelijk weinig op met de komst van zo'n groot datacenter.


Daarbij is volgens de organisatie geen gedegen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de landbouw. Ook Natuurmonumenten zegt bang te zijn voor blijvende schade aan het gebied.

Een aantal raadsleden twijfelt nog of bijvoorbeeld de restwarmte die het datacenter kwijt moet ook daadwerkelijk wordt ingezet voor het verwarmen van woonhuizen. Half december moet de knoop worden doorgehakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer