Land van Ons biedt alternatief voor megadatacenter Zeewolde

Land van Ons biedt gemeente Zeewolde een alternatief voor de grond waarop een megadatacenter voor Meta - voorheen Facebook – gepland staat. De grondcoöperatie wil de 166 hectare opkopen voor natuurinclusieve landbouw.

Land+van+Ons+biedt+alternatief+voor+megadatacenter+Zeewolde
© Arcadis

De bouw van het megadatacenter zou volgens Land van Ons een aanslag zijn op het landschap en op het energie- en watergebruik in Nederland. 'Deze megadatacenters doen een enorme aanslag op al deze zaken. We bungelen als land in Europa toch al onderaan als het gaat om de diverse klimaatambities, met het laagste aandeel natuur en biodiversiteit, en daarom vinden we dat dit plan niet past binnen een duurzame toekomst voor de toekomstige generaties', aldus voorzitter Franke Remerie van Land van Ons.


Met het bod wil Land van Ons gemeente Zeewolde een alternatief voor de grond bieden. Met de aankoop zal zo'n 20 miljoen euro gemoeid zijn. De coöperatie belegt voor kleine particuliere beleggers in grond die vervolgens wordt uitgegeven voor natuurinclusieve landbouw.Het huidige aantal beleggers is onvoldoende voor de aankoop in Flevoland, erkent Remerie. Hij hoopt daarom op steun vanuit het Nationaal Groenfonds. Dat fonds financiert namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit initiatieven die de transitie mogelijk maken.


Serieus plan

'Ons voorstel voor Zeewolde wordt positief tegemoet getreden, omdat het past binnen de financieringsstrategie van het fonds. Mocht het zover komen en ook noodzakelijk zijn, dan zullen zij uiteraard een formele aanvraag nog gaan beoordelen. Het signaal sterkt ons in het idee dat het verantwoord is dit plan serieus over het voetlicht te brengen bij de verantwoordelijke partijen in Zeewolde', aldus Remerie.


Dinsdagmiddag stemt de Tweede Kamer over een motie van ChristenUnie waarin wordt gevraagd om een stop op de bouw van megadatacenters. Ook moet het Rijksvastgoedbedrijf stoppen met de verkoop van landbouwgrond voor dergelijke projecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer