Eerste Kamer trapt op de rem in procedure Datacenter Zeewolde

De Eerste Kamer vindt dat het nieuwe kabinet eerst met een beleidsplan moet komen voor datacenters. Pas daarna kan verder worden gegaan met de verkoop van rijksgrond voor de bouw van een hyperscale datacenter in het Flevolandse Zeewolde.

Eerste+Kamer+trapt+op+de+rem+in+procedure+Datacenter+Zeewolde
© Arcadis

Een meerderheid in de senaat steunde dinsdagavond een motie van de Partij voor de Dieren. Daarmee wordt verkoop van rijksgrond aan moederbedrijf Meta van onder andere Facebook, WhatsApp en Instagram voorlopig in de ijskast gezet. Volgens de indieners trekt een datacenter in Zeewolde van die omvang een te grote wissel op de energievoorziening, vruchtbare landbouwgrond en schaarse zoetwatervoorziening.


De motie stelt dat het datacenter in Zeewolde in strijd is met het algemeen belang en botst met een goede ruimtelijke inrichting. Een motie met dezelfde strekking van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer werd een week eerder nog weggestemd.


Aanwijzing

De huidige en toekomstige regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de Eerste Kamer stemden tegen de motie, maar vertegenwoordigen daar samen een minderheid. Het is nu aan demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te beoordelen hoe het kabinet met de motie omgaat. Volgens de Eerste Kamer zou het kabinet gebruik moeten maken van zijn bevoegdheid om aan lagere overheden, in dit geval gemeente Zeewolde, een aanwijzing te geven.

Het Rijksvastgoedbedrijf bezit 80 hectare landbouwgrond in het gebied Trekkersveld IV in Zeewolde. Meta heeft in totaal 166 hectare nodig voor zijn computerpark. De overige hectares heeft het bedrijf inmiddels wel aangekocht. De verkoop van de rijksgrond verloopt via de gemeente. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde eerder al een aantal duurzaamheidseisen aan de verkoop van de resterende 80 hectare. Hier is nog geen overeenkomst over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer