Komst datacenter Zeewolde stap dichterbij

Met het aanvaarden van een aangepast bestemmingsplan door de gemeenteraad van Zeewolde, is de komst van een hyperscale datacenter naar het dorp een stap dichterbij gekomen.

Komst+datacenter+Zeewolde+stap+dichterbij
© Arcadis

Het veelbesproken bouwplan voor een grootschalig computerpark van moedermaatschappij Meta, met internetdiensten als Facebook, Instagram en WhatsApp, zorgde donderdagavond voor een bewogen debat in de gemeenteraad.Uiteindelijk stemden elf van de negentien raadsleden voor het voorstel van het college van B&W. Alleen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie bleven tegen, terwijl buiten groepjes boeren en milieuactivisten eerder die avond nog protesteerden met trekkers en megafoons.


Verbazing

Fractievoorzitter Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde kon zijn verbazing en teleurstelling over het stemgedrag van met name de twee PvdA/GroenLinks-fractieleden niet verbergen. 'Hoe kunt u op basis van dezelfde informatie een compleet andere conclusie trekken dan wij', gaf hij Yvonne van Bruggen van die fractie aan. Zij zei in tegenstelling tot Sonneveld wel vertrouwen te hebben in de duurzaamheidsbeloften van Meta.


De twee stemmen van PvdA/GL gaven uiteindelijk de doorslag, waardoor de komst van het mega-datacenter van 166 hectare op toekomstig bedrijventerrein Trekkersveld IV een stuk dichterbij is gekomen. Tegenstanders kunnen nog beroep aantekenen bij de Raad van State of bezwaar maken tegen de vergunningen die de gemeente nog moet verlenen.


Landbouwgrond

LTO Noord-bestuurder Jaap Lodders is teleurgesteld in de opstelling van de gemeenteraad. 'Dit plan gaat ten koste van hoogwaardige landbouwgrond en is schadelijk voor de waterhuishouding in het gebied. Wij hebben samen met anderen intensief gelobbyd, als LTO een zienswijze ingediend en daarna nog een brandbrief gestuurd aan alle raadsleden. Dat heeft kennelijk onvoldoende geholpen.' Of LTO Noord ook in beroep gaat bij de Raad van State kan Lodders nog niet zeggen.

Inmiddels is het rumoer over het mogelijke datacenter in Zeewolde ook tot in het provinciehuis in Lelystad en politiek Den Haag doorgedrongen. Provinciale Staten voerden vorige week nog een lang debat over de kwestie, overigens zonder tot concrete besluiten te komen. De Tweede Kamerfracties die het nieuwe kabinet willen vormen, zeggen nadere eisen te willen stellen aan dit soort projecten.


Gelijkheidsbeginsel

Verschillende insprekers wezen voorafgaand aan de raadsbehandeling in Zeewolde nog op een recente uitspraak van de Hoge Raad die bredere aanbesteding voorschrijft bij verkoop van gemeentegrond. 'Directe verkoop aan één partij is dan in strijd met het gelijkheidsbeginsel', stelde een inspreker vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer