Familie Verbeek is enthousiast over Eco-Zero-systeem

Bijna noodgedwongen hebben Arnaud en Renate Verbeek geïnvesteerd in een emissiereducerende ventilatietechniek. Het innovatieve Eco-Zero-systeem brengt daarbij voordelen mee op onder andere dierprestaties en arbeidsgemak.

Familie+Verbeek+is+enthousiast+over+Eco%2DZero%2Dsysteem
© Anita Rozendaal-Baaij

De boerderij van de grootouders van Arnaud Verbeek had weinig toekomst. Er waren weinig gegadigden voor een overname. Daarom richtte hij een maatschap op met zijn ouders, zodat hij kon beginnen met pluimvee. Aan huis in het Gelderse Lunteren is in 2018 een nieuwe stal gebouwd en in het Utrechtse Woudenberg huurt hij een tweede locatie. Daar is ruimte voor 14.000 vrije-uitloophennen en 13.000 kippen met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

In eerste instantie wilde Verbeek in Lunteren melkgeiten houden. Er was nog geen groeistop en hij had hier ervaring mee dankzij zijn werkzaamheden bij een geitenhouder in zijn schoolperiode. Maar de emissievergunning van het voormalige gemengde bedrijf van zijn grootouders bood ruimte voor een te gering koppel geiten. Dat plan viel dus in duigen. De stap naar pluimvee was logisch, omdat zijn ouders ook al kippen hielden. Maar Verbeek had slechts een vergunning voor 9.000 dieren.


Proefstalstatus

'Eigenlijk kwam alles tegelijkertijd samen', zegt de ondernemer. 'Wij hadden aardig wat grond en konden een grote stal bouwen. Met mestbandbeluchting hadden we al wel iets kunnen doen aan de uitstoot van fijnstof, maar dat was nog onvoldoende. Onze systeembouwer kwam met het idee voor het Eco-Zero-systeem van Vencomatic. Daarmee konden we een proefstalstatus aanvragen en 24.000 dieren houden. De gemeente en de provincie hadden wel oren naar het Eco-Zero-systeem dat beloofde de emissie van fijnstof te reduceren met 80 procent.'

De temperatuur in de stal blijft ook met luiken open mooi constant

Arnaud Verbeek, pluimveehouder in Lunteren

Binnen anderhalf jaar waren de vergunningen rond. In oktober 2018 kon Verbeek de eerste ronde opzetten. Hij kijkt positief terug op de opstartfase van het bedrijf. Hoewel hij het eerste bedrijf heeft waar het Eco-Zero-Systeem wordt toegepast, zijn de eerste twee rondes positief afgesloten. Volgens Verbeek komt dat voor een groot deel door het nieuwe klimaatsysteem.

De temperatuur in de stallen is door het jaar heen steeds binnen de marges gebleven. Op het dak van de stal zitten noodkokers, maar deze zijn nog nooit gebruikt. De ventilatie is optimaal met maar 3,6 kuub ventilatie per kip. Dat is de helft minder dan de gebruikelijke 7 à 8 kuub per dier.


Prima prestaties

De eerste ronde legde op een leeftijd van 60 weken nog ruim 90 procent. Met een uitval van 4,9 procent werden er 437 eieren per opgefokte hen gelegd. Deze ronde heeft er 88 weken gezeten. De tweede ronde presteerde alleen maar beter. Inmiddels worden met de derde ronde vrije-uitloopeieren met OKT-label (Ohne Kükentöten) geproduceerd.

In vergelijking met de gehuurde locatie zijn de verschillen groot. De gehuurde locatie is een wat meer gedateerde stal en heeft twee verdiepingen met onderdrukventilatie. 'De bovenste verdieping gaat goed, maar de onderste blijft altijd lastiger. In het midden van de stal merk je bijvoorbeeld dat de worp met verse koele lucht te snel daalt en het centrale punt van de stal niet haalt', zegt Verbeek. 'Het strooisel is vochtiger en we moeten vaker controleren op eventuele storingen en luchtlekkages.'


Gebruikersgemak

Het gebruikersgemak van het Eco-Zero-ventilatiesysteem is groot. Eventuele storingen of meldingen komen via de telefoon binnen. 'Ik word gebeld op het moment dat er iets aan de hand is', legt de pluimveehouder uit. Tot nu toe waren het vrij simpele storingen en was snel te achterhalen wat er aan de hand was. Elke unit heeft één afzuig- en inblaaskanaal zonder V-snaren. De warmtewisselaar verkoelt en verwarmt de lucht wanneer nodig en zorgt voor een constante temperatuur. Zelfs wanneer de uitloop open is.


Het Eco-Zero-systeem vermindert stof met 80 procent.
Het Eco-Zero-systeem vermindert stof met 80 procent. © Anita Rozendaal-Baaij

'Dankzij de gelijkdruk van het ventilatiesysteem werkt het ook met uitloop erg goed', vindt Verbeek. Het schoonmaken van het systeem aan het einde van de ronde is goed te doen, maar is een flinke klus. Het stof op de lamellen blijft gedurende de ronde steeds makkelijker vastkleven. De pluimveehouder gaat kijken of het loont om halverwege de ronde het ergste vuil alvast weg te halen, zodat het hem aan het einde van de ronde tijd bespaart.


Weinig last van ophokplicht

De nieuwe stal is 95 meter lang en 22 meter breed. Met aan de zuidkant de uitloop en een wintergarten die goed is voor 50 procent van de totale grondoppervlakte. Dankzij de grote overdekte uitloop hebben de dieren weinig last van de huidige ophokplicht. Ze hebben de beschikking over pikbokken en strobaaltjes. Verbeek: 'Het is te hopen dat de ophokplicht binnen zestien weken wordt opgeheven, want de vrije-uitlooppremie komt daarna te vervallen.'

In de toekomst wil de ondernemer misschien toch geiten ernaast gaan houden. Daar is wel een geschikte locatie met voldoende vergunning voor nodig. Het verspreidt de risico's. Al zal de ondernemer altijd pluimvee blijven houden, waant daar beleeft hij het meeste plezier aan.


Arnaud en Renate Verbeek zijn positief over het Eco-Zero-systeem.
Arnaud en Renate Verbeek zijn positief over het Eco-Zero-systeem. © Anita Rozendaal-Baaij


Bedrijfsgegevens

Arnaud Verbeek (26) heeft samen met zijn vrouw Renate de boerderij van zijn grootouders in het Gelderse Lunteren overgenomen. Dankzij de proefstalstatus voor emissiereducerende technieken konden ze in 2018 een stal voor 24.000 vrije-uitloophennen bouwen. Daarnaast huren ze een locatie in Woudenberg, met 14.000 vrije-uitloophennen en 13.000 kippen met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer