Subsidie+voor+bronaanpak+fijnstof+in+pluimveestal
Nieuws
© StaticAir

Subsidie voor bronaanpak fijnstof in pluimveestal

Pluimveehouders kunnen subsidie krijgen voor maatregelen om fijnstof bij de bron aan te pakken. Vijf bewezen systemen komen in aanmerking voor deze regeling die loopt van 19 april tot 31 mei.

De subsidie is onderdeel van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Na de vorige aanvraagperiode zijn de regels aangepast. Daardoor is de maximale subsidie gestegen naar 50.000 euro per stal en 200.000 euro per locatie. Dat is respectievelijk 15.000 en 60.000 euro meer dan bij de vorige regeling in 2020.

Er is in totaal 7 miljoen euro subsidie beschikbaar. Bij de verdeling van het budget maakt het niet uit of het om een bestaande of nieuwe stal gaat. Raakt het budget op, dan krijgen pluimveehouders met een locatie in de pluimveedichte gebieden voorrang.


Vijf systemen

De subsidieregeling geldt voor vijf systemen. Een daarvan is de positieve ionisatie met koolstofborsteltjes voor vleeskuikens, leghennen en kalkoenen. Voor leghennen de strooiselschuif bij volièrehuisvesting. Voor vleeskuikens zijn er nog drie systemen: het ionisatiesysteem met negatieve coronadraden, negatieve ionisatie met coronadraden van prikkeldraad en positieve ionisatie met ionisatie-units.


Er is alleen subsidie voor de kosten mogelijk als het gaat om extra kosten. Zijn de kosten nodig om aan het Besluit emissiearme huisvesting te voldoen, dan krijgt de pluimveehouder geen subsidie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer