Beperkte concentraties fijnstof rond Noord-Limburgse stallen

De in Noord-Limburg gemeten concentraties fijnstof komen bij omwonenden van veebedrijven niet in de buurt van de wettelijke grenswaarden. Dat blijkt uit de resultaten van project Boeren en Buren.

Beperkte+concentraties+fijnstof+rond+Noord%2DLimburgse+stallen
© Twan Wiermans

Vier veehouders en 26 omwonenden voerden in Venray luchtkwaliteitmetingen uit. Dat deden ze in de periode november 2019 tot en met oktober 2020. RIVM-projectleider Marita Voogt liet bij de presentatie van de resultaten zien dat de concentratie fijnstof alleen op korte afstand van enkele leghennenstallen verhoogd was ten opzichte van metingen in de omgeving.

LLTB-bestuurder Theo Coumans noemt de resultaten positief. 'Je krijgt door deze metingen inzicht in je uitstoot naar de omgeving, want we willen als sector emissies reduceren en dat laten we in dit project zien. Het blijkt dat emissies variëren. Deze zijn afhankelijk van veel factoren als jaargetijde, windrichting, luchtvochtigheid en ligging van het bedrijf, maar ook voeding en de leeftijd van het vee. Het heeft allemaal invloed.'


Geurmeldapp

Naast fijnstof zijn stikstofdioxide en ammoniak gemeten. Voor het meten van geur is een experimentele geurmeldapp ingezet. Die methode bleek ongeschikt om op een representatieve manier geurhinder in kaart te brengen. 'We weten nu beter hoe we meettechnieken in kunnen zetten, maar zien ook dat er nog veel ontwikkeling nodig is', constateert gedeputeerde Lia Roefs (PvdA).

De concentraties fijnstof en stikstofdioxide liggen wel boven de onlangs aangescherpte advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie, net als in grote delen van Nederland. 'Daarom is het van belang om de luchtkwaliteit te verbeteren', betoogt Voogt. 'Daarvoor is een mix van maatregelen voor verschillende bronnen nodig.' Volgens Coumans geldt dat vooral bij de zware industrie en het verkeer in binnen- en buitenland. Die zorgen voor de uitstoot van het fijnere fijnstof.


Wederzijds begrip

'Metingen zelf zijn niet de oplossing, maar ze dragen wel bij aan de dialoog en het zoeken naar oplossingen', reageert LLTB-bestuurder Peter van Dijck. 'Je ziet vanuit de buurt en ondernemers wederzijds begrip bij dit project, maar in begrip kun je niet wonen en je kunt er ook niet de facturen mee betalen.'

Het RIVM doet de komende periode nader onderzoek naar het effect van het project op de onderlinge relaties tussen veehouders, gemeente en omwonenden. Samen met de regiogemeenten wil gemeente Venray in vervolgproject Grenzeloos meten nieuwe mogelijkheden onderzoeken voor het in kaart brengen van geur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer