Mestschuifel helpt bij verwijderen fijnstof in kippenstal

Haal je de mest uit de kippenstal, dan haal je ook het overgrote deel van het (fijn)stof weg. Met de combinatie van een mestschuifel en een ander strooiselsubstraat wil onderzoeker Bram Bos van Wageningen Livestock Research de mest dagelijks uit het strooisel en uit de stal krijgen.

Mestschuifel+helpt+bij+verwijderen+fijnstof+in+kippenstal
© Wageningen University Research

Bijna 88 procent van het fijnstof komt bij leghennen uit de mest en bij vleeskuikens is dat bijna 83 procent. Op dit moment is daar niet veel aan te doen omdat de dieren de strooisellaag, die voor een groot deel uit mest bestaat, gebruiken voor het scharrelen en het nemen van stofbaden. Daarbij is een ingestrooid oppervlak wettelijk verplicht.

De mest moet dus uit de strooisellaag om het stofprobleem echt aan te pakken. Met alleen stof afvangen in de stal gaat het niet voldoende lukken. Op basis van ideeën van pluimveehouders ziet Bos mogelijkheden om de mest weg te krijgen als er ander strooisel wordt gebruikt. Bijvoorbeeld beukensnippers of een ander houtig materiaal dat niet zomaar uit elkaar valt.


De mest van de kippen droogt uit en valt daartussen, mede door het scharrelen en geholpen door de mestschuifel. Die vangt ook de fijne deeltjes droge mest op en voert ze af. Die mestschuifel is een vlakke schuif die onder door de laag houtig materiaal gaat. De fijne mestdeeltjes vallen bij een paar keer heen en weer gaan allemaal naar onderen en de mestschuifel neemt ze mee en stort ze aan het eind af.


Demo-unit

Dat dit principe werkt, is al aangetoond in een demo-unit die samen met Vencomatic is gebouwd. Die demo-unit werkte met droge mest. 'We willen ook testen of het werkt met de natte mest die kippen produceren. Zodra de vogelgriepdreiging is verdwenen, gaan we een test doen in een praktijkstal met leghennen', zegt de onderzoeker.

Doel is dat het systeem toepasbaar wordt in bestaande stallen. In eerste instantie voor leghennen en ouderdieren, omdat die een grotere bron van fijnstof zijn dan vleeskuikens. Als het lukt, is het ook de bedoeling om het systeem voor vleeskuikens bruikbaar te maken.


Apart stofbad nodig

Omdat een strooisel met houtsnippers niet geschikt is om in te stofbaden, is het wel nodig om voor vervanging te zorgen. Dat kan in de ogen van Bos in aparte bakken of een aparte stofbadruimte. Daar zijn in het verleden al eens ontwerpen voor bedacht. Zo'n stofbad kan bijvoorbeeld op het dak van de stal – de kippen baden het liefst in het licht – of aan de zijkant in een ruimte met glazen wand. Na het stofbaden zouden de kippen dan via zitstokken naar de uitgang moeten springen, zodat ze het meeste stof uit hun verenpak fladderen.

Hoe je het systeem op een praktische manier kunt toepassen, wordt onderzocht door Bastiaan Vroegindeweij, bekend van de eierraaprobot. Bos: 'Het zal zeker wat kosten, maar strooiselschuiven worden nu ook al toegepast in stallen. Verder is er een plicht om fijnstof aan te pakken. Dit systeem heeft nog het voordeel dat je grondeieren tegengaat.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer