Strengere eisen in Verenigde Staten voor toelating neonicotinoïden

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat vanaf nu strengere voorwaarden stellen aan de toelating van chemische middelen in de landbouw. Voortaan wordt ook rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen op de habitat van bedreigde planten en dieren. Eerdere tijdelijke toelatingen moeten ook aan de nieuwe regels voldoen.

Strengere+eisen+in+Verenigde+Staten+voor+toelating+neonicotino%C3%AFden
© Twan Wiermans

De EPA is tot de strengere criteria gedwongen door tientallen rechtszaken tegen boeren en tuinders en de chemische industrie. In het aangescherpte toelatingsproces kan de EPA nu gebruiksverboden uitvaardigen in bepaalde gebieden of in bepaalde hoeveelheden. De EPA concludeerde al eerder in een tussenrapportage dat de zaadbehandeling met neonicotinoïden de habitats van duizenden plant- en diersoorten 'waarschijnlijk nadelig beïnvloeden'. Een dreigend verbod kan grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse landbouw.

Het gaat om de insecticiden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam die vaak worden gebruikt bij de teelt van sojabonen, suikerbieten, mais, tarwe en katoenzaad. Neonicotinoïden worden gebruikt op honderden miljoenen hectaren Amerikaanse landbouwgrond.


Niet alleen deze drie, maar alle gewasbeschermingsmiddelen in de Verenigde Staten moeten deze nieuwe strengere screenings ondergaan. In de Europese Unie is het gebruik van de drie neonicotinoïden sinds 2018 aan strengere regels gebonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer