Neonicotinoïden verder aan banden in VS

De milieu-inspectiedienst EPA in de Verenigde Staten (VS) heeft in een tussenrapportage over drie soorten neonicotinoïden geconcludeerd dat de coatings de habitats van duizenden bedreigde plant- en diersoorten 'waarschijnlijk nadelig beïnvloeden'. Een dreigend verbod kan grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse landbouw.

Neonicotino%C3%AFden+verder+aan+banden+in+VS
© Han Reindsen

Het gaat om de herbiciden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam die vaak worden gebruikt bij de teelt van sojabonen, suikerbieten, mais, tarwe en katoenzaad. Neonicotinoïden worden gebruikt op honderden miljoenen hectaren Amerikaanse landbouwgrond. In de Europese Unie is het gebruik van deze drie neonicotinoïden sinds 2018 aan strengere regels gebonden.

De EPA weigerde lange tijd de toelating van chemische middelen te toetsen aan internationale verdragen ter bescherming van bedreigde soorten (rode lijst), maar werd daartoe onlangs gedwongen door juridische processen. Alle pesticiden in de Verenigde Staten moeten deze screenings ondergaan, maar de EPA is daar nog maar net mee begonnen. De milieu-inspectiedienst had in januari 2020 voor alle drie neonicotinoïden tussentijdse registratievergunningen verleend, maar die zijn pas afgerond na eventueel aanvullende veiligheidsmaatregelen.


Onlangs heeft het Amerikaanse bureau zijn beoordeling voor glyfosaat vrijgegeven, waar het wachten is nu ook op aanvullende gebruiksvoorschriften.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer