Keuringsdienst van waarde vindt neonics op bijvriendelijke planten

Op planten die in Nederlandse tuincentra als bijvriendelijk worden verkocht, heeft de redactie van televisieprogramma Keuringsdienst van waarde insecticiden aangetroffen, waaronder ook neonicotinoïden.

Keuringsdienst+van+waarde+vindt+neonics+op+bijvriendelijke+planten
© Pim Mul

In totaal heeft Keuringsdienst van waarde, een programma van KRO-NCRV, in de maand juli veertien planten, waaronder lavendel, aster, margriet en skimmia laten analyseren op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Op elf van de veertien planten zijn restanten gevonden van chemische insecticiden en op zes planten zijn ook sporen gevonden van neonicotinoïden.

In een reactie meldt een redacteur van het televisieprogramma dat de planten voornamelijk in Nederland geteeld zijn en voor een deel ook in Duitsland. Verder zijn de planten voor de analyse steekproefsgewijs aangekocht in Nederlandse tuincentra. In een persbericht wordt gemeld dat de hoeveelheden aangetroffen residuen van de gewasbeschermingsmiddelen variëren van zeer laag tot relatief hoog.


Middelen wettelijk toegestaan

Keuringsdienst van waarde besteedt donderdag 16 september om 20.25 uur op NPO3 aandacht aan de vondst van de insecticiden op tuinplanten die als bijvriendelijk worden aangeboden. In deze uitzending komt een Nederlandse plantenkweker aan het woord die meldt dat hij alleen in lage concentraties middelen gebruikt die wettelijk zijn toegestaan.

Tuinbranche Nederland, de koepelorganisatie voor tuincentra, laat op vragen van de redactie van het televisieprogramma weten dat de hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen die in de analyses zijn gevonden geen gevaar opleveren voor bijen en dus niet schadelijk zijn. Andere experts zijn het niet eens met deze conclusie en geven aan dat met name neonicotinoïden schadelijk zijn voor bijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer