EU%2Dhof+wijst+hoger+beroep+neonicotino%C3%AFden+af
Nieuws
© Europese Unie

EU-hof wijst hoger beroep neonicotinoïden af

Het Europese Hof van Justitie handhaaft het gedeeltelijke verbod op het gebruik van enkele soorten neonicotinoïden. De rechtbank in Luxemburg verwierp het beroep dat chemiereus Bayer had ingediend tegen een eerdere uitspraak.

In 2013 vaardigde de Europese Commissie EU-brede eisen uit voor het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw. Volgens de Europese Commissie brengen deze middelen de bijenstand in gevaar. De EU-rechtbank bevestigde dit in mei 2018. Bayer ging hiertegen in beroep, concurrent Syngenta niet.

Het EU-hof bevestigde ook dat de Europese Commissie gerechtigd was om gebruik te maken van recente bevindingen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa), ondanks dat deze nog niet door de EU-landen zijn gevalideerd. Ook hoeft het niet te wachten op de resultaten van nu nog lopend wetenschappelijk onderzoek.


De lidstaten behouden zich het recht voor om in de EU toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op eigen initiatief te verbieden of toe te laten, oordeelt de EU-rechtbank, mits ze daarvoor de bestaande EU-procedures volgen. Onlangs hebben verschillende regeringen, waaronder Frankrijk, tijdelijke beperkte vrijstellingen verleend voor het gebruik van neonicotinoïden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer