Efsa: noodtoelatingen voor neonicotinoïden in bieten terecht

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) concludeert dat de noodtoelatingen die zijn verleend voor het gebruik van op neonicotinoïden gebaseerde insecticiden in de suikerbietenteelt gerechtvaardigd waren.

Efsa%3A+noodtoelatingen+voor+neonicotino%C3%AFden+in+bieten+terecht
© Niels van der Boom

Het betreft zeventien toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen die clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam en thiacloprid bevatten. De noodtoelatingen waren verleend door elf lidstaten van de Europese Unie (EU) voor 2020 en 2021. Dat zijn de landen België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje.

De Europese Commissie heeft in 2020 de Efsa gevraagd om te beoordelen of de verleende toelatingen gerechtvaardigd waren. De Efsa stelt dat alle zeventien toelatingen terecht waren. Dit omdat er geen alternatieve producten of methoden beschikbaar waren of omdat het risico bestond dat de plaag resistent zou worden tegen beschikbare alternatieven.


Verboden in open teelten

Gebruik van imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin in de EU werd in 2018 verboden in open teelten. De toelating van thiacloprid werd in januari 2020 niet verlengd. Imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin vormen een risico voor de bijengezondheid. Toepassing van thiacloprid zou kunnen leiden tot verontreiniging van het grondwater.


De EU-lidstaten deelden met de Efsa de oorspronkelijke aanvragen voor de noodtoelatingen. Ook leverden ze de volledige evaluaties aan die ze uitvoerden voordat ze de toestemmingen verleenden. De Efsa heeft de informatie beoordeeld, waarbij per stof een beoordeling is gemaakt.

Verder moesten de landen voor elk beoordeeld plaagorganisme een lijst maken van alle beschikbare bestrijdingsmiddelen die op hun grondgebied zijn toegelaten om het betreffende plaagorganisme in de suikerbieten te bestrijden. Dezelfde procedure moesten ze volgen voor de bestrijding van niet-insecticiden. Daarnaast moesten ze informatie verstrekken over lopend of gepland onderzoek naar de bestrijding van het plaagorganisme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer