Agrokopstukken pleiten voor invoering Minas 2.0

Het kabinet doet er goed aan een afrekenbare stoffenbalans in te voeren, als een soort Minas 2.0. Op die manier wordt ook recht gedaan aan het advies van de Commissie Remkes om de uitstoot van stikstof te reduceren.

Agrokopstukken+pleiten+voor+invoering+Minas+2%2E0
© Twan Wiermans

Die oproep deden Dirk Duijzer (Topsector Agri & Food ), agronoom Rudy Rabbinge en Herre Bartlema (Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringlooppreciesiebemesting) vrijdag tijdens een webinar dat was georganiseerd door 'De Boer aan het Roer'. Daarbij werden de drie specialisten gevraagd naar hun visie op het coalitieakkoord.


Zowel Rabbinge, Duijzer als Bartlema toonden zich positief kritisch over het akkoord. 'Het glas is halfvol, want er wordt bijvoorbeeld niet op voorhand gesproken over halvering van de veestapel', stelde Duijzer. Tegelijkertijd stelden alle drie de sprekers dat het akkoord concreter kan. 'Er is ruimte voor invulling door de sector. Dat vraagt stevige onderhandelaars namens de agrarische sector. Mensen die namens de sector zeggen: 'Dit kunnen we onder deze condities realiseren'', zegt Duijzer.


Commissie Remkes

Tegelijkertijd vinden zowel Rabbinge, Duijzer als Bartlema dat de coalitie meer elementen had kunnen overnemen uit het het rapport van de Commissie Remkes en dan vooral de invoering van een afrekenbare stoffenbalans. Hierbij houden boeren bij welke stoffen er worden ingebracht en welke er worden afgevoerd. 'Een Minas 2.0', stelt Rabbinge.


Het voordeel van zo'n afrekenbare stoffenbalans is dat deze snel kan worden ingevoerd, stelt Rabbinge. De eerste Minas-regeling kreeg in Brussel de handen niet op elkaar. Rabbinge denkt dat het met de moderne techniek mogelijk is om nauwkeuriger te werken, zodat wel aan de voorwaarden kan worden voldaan.

Of deze Minas 2.0 er gaat komen, hangt van diverse factoren af. Duijzer heeft in een gesprek met de nieuwe landbouwminister, Henk Staghouwer, gemerkt dat deze openstaat voor ideeën. Hij verwacht evenwel dat een regeling op zijn vroegst pas halverwege de regeerperiode van dit kabinet kan worden gerealiseerd. Als het al zover komt. 'Ik bespeur enige angst op het ministerie om naar Brussel te stappen, maar je moet wel durven om vooruit te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer