20 kilo minder stikstof bij mais na scheuren grasland

Boeren die grasland scheuren en daar vervolgens mais telen op zand- en lössgronden, mogen in 2022 20 kilo minder stikstof bemesten dan andere jaren. Dat heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten besloten.

20+kilo+minder+stikstof+bij+mais+na+scheuren+grasland
© Koos van der Spek

Schouten meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Gewoonlijk geldt een korting van 65 kilo stikstof per hectare op deze gronden na het scheuren van grasland. In 2022 is dat eenmalig 85 kilo. De minister heeft hiertoe besloten vanwege de uitgestelde zaaidatum voor vanggewassen afgelopen najaar. De zaaidatum werd toen uitgesteld van 1 naar 31 oktober.


Op basis van 'wetenschappelijke literatuur' concludeert Schouten dat door het uitstellen van de zaaidatum voor een vanggewas gemiddeld 16,5 kilo minder stikstof is opgenomen. Omdat de extra korting op de stikstofgebruiksnorm bij mais voor een kleiner areaal van toepassing is dan het areaal waarop uitstel is verleend voor de inzaaidatum, valt de extra korting hoger uit. Die is dus niet 16,5 kilo, maar 20 kilo per hectare.

Op basis van 'wetenschappelijke literatuur' concludeert Schouten dat door het uitstellen van de zaaidatum voor een vanggewas gemiddeld 16,5 kilo minder stikstof is opgenomen. Omdat de extra korting op de stikstofgebruiksnorm bij mais voor een kleiner areaal van toepassing is dan het areaal waarop uitstel is verleend voor de inzaaidatum, valt de extra korting hoger uit. Die is dus niet 16,5 kilo, maar 20 kilo per hectare.

De maatregel is volgens de minister nodig om de waterkwaliteit te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer