Kunstmestproducent Yara stopt koop potas uit Wit-Rusland

De Noorse kunstmestproducent Yara, die ook in Nederland productielocaties heeft, stopt per 1 april dit jaar met de aankoop van potas uit Wit-Rusland. Dat doet het bedrijf vanwege de sancties die tegen het land zijn ingesteld.

Kunstmestproducent+Yara+stopt+koop+potas+uit+Wit%2DRusland
© DIRK HOL

Potas is een van de belangrijkste exportproducten van Wit-Rusland. Het mengsel van zouten, dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat, is een belangrijk bestanddeel van kunstmest. Het overgrote deel van de gewonnen potas wordt in kunstmest gebruikt. Potas kan ook worden gebruikt voor het bleken van textiel, de productie van glas en voor de fabricage van zeep.

Yara is een belangrijke klant van staatsbedrijf Belaruskali, een van 's werelds grootste producenten van kaliumzout of potas. Volgens Yara was de aankoop van kaliumchloride uit Wit-Rusland tot nu toe volledig in overeenstemming met de sancties, maar moet dit toch worden stopgezet.


Presidentsverkiezingen vervalst

Westerse mogendheden beschuldigen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan de presidentsverkiezingen van 2020 te hebben vervalst. De regeringen van de Europese Unie kondigden vorig jaar al aan sancties op te leggen aan verschillende sectoren van de Wit-Russische economie.

Aanleiding daarvoor zijn ook het hardhandig optreden tegen betogers en de arrestatie van een dissident. Die gebeurde nadat het passagiersvliegtuig waarin hij zat gedwongen werd te landen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer