Reductiedoelen stikstofakkoord vallen zwaar
Vanuit de land- en tuinbouworganisaties wordt kritisch gereageerd op de hogere reductiedoelen in het stikstofakkoord. Die sprak het kabinet woensdag af met een deel van de oppositie. Volgens LTO Nederland koerst het kabinet hiermee op gedwongen krimp.
Het akkoord, dat dankzij steun van SP, 50Plus en SGP een meerderheid heeft in zowel de Tweede als Eerste kamer, stuurt aan op een extra reductie van de stikstofuitstoot tot 50 procent in 2035. In dat jaar moet bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer belast worden met een te hoge stikstofneerslag. Ook slaat het kabinet een tussentijds piketpaaltje: in 2025 moet 40 procent van de natuur op een gezond stikstofniveau zitten.
Versoepelingen zijn er ook te vinden in het akkoord. Het kabinet belooft de PAS-melders eindelijk te legaliseren. En bij de gerichte opkoop van bedrijven behoort ook verplaatsing tot de mogelijkheden. Hiermee is het bekritiseerde 'beroepsverbod' voor boeren die zich laten uitkopen van tafel.
LTO Nederland ziet in het stikstofakkoord positieve stappen als het legaliseren van de PAS-melders, maar kan zich niet vinden in de zwaardere reductiedoelen. De belangenorganisatie mist een onderzoek naar de economische en sociale gevolgen en constateert dat het verdienvermogen voor boeren consequent wordt genegeerd. Ook mist LTO nog een goed functionerend stikstofregistratiesysteem.
Onderzoek noodzakelijk
'Als met verzwaarde doelen nog meer reductie wordt gevraagd, is de noodzaak van zo'n onderzoek en de afweging ervan extra noodzakelijk. Dan kan blijken hoeveel extra geld nodig is en beschikbaar moet komen. Ook de Raad van State constateerde dat de sociaaleconomische afwegingen van het wetsvoorstel onvoldoende zijn', aldus LTO.
#STIKSTOFWET | Vandaag spreekt @LNVTweedeKamer over de stikstofwet. Onze lobbyist @SandervanDiepen volgt het debat op de voet en deelt de belangrijkste punten hier https://t.co/IN79VCcoPK
— LTO Nederland (@LTONederland) December 10, 2020
Daarnaast blijft de belangenorganisatie aandacht vragen voor de onzekere situatie waarmee de bedrijven kampen en voor de grote problemen die zij ondervinden met de financiering, bedrijfsontwikkeling en overnames. Dat vergt volgens LTO een duidelijk en fair financieel afsprakenkader met banken.
Ook Farmers Defence Force noemt het stikstofakkoord 'slecht nieuws voor de landbouw'. Tegenover het ANP zegt een FDF-woordvoerder dat 'het erop lijkt dat de landbouw alsnog het hele stikstofprobleem van Nederland mag oplossen.' Volgens FDF zal de stikstofwet zorgen voor nog veel meer problemen en procedures.
Leefbaarheid in de knel
BoerBurgerBeweging (BBB) vreest dat door het akkoord de leefbaarheid op het platteland in de knel komt. De partij, die volgend jaar meedoet aan de verkiezingen, begrijpt dat coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, SGP en 50Plus met het akkoord kunnen instemmen. 'Het platteland wordt door deze regering in de uitverkoop gezet', zegt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas.
#stikstofwet leidt tot afbraak #platteland. Stop deze waanzin en stem op #17maart2021 op @BoerBurgerB. Keer samen met ons het tij en word nu lid: https://t.co/xB4ePumcL6#BBB2021 #TK2021 https://t.co/tWuVtPmVdo
— Caroline van der Plas (@lientje1967) December 10, 2020
Volgens BBB zal de stikstofruimte die vrijkomt bij het uitkopen van boeren ten gunste komen van vliegveld Lelystad, distributiecentra, datacenters en andere sectoren die 'het uitzicht en de biodiversiteit vernietigen'.
Aan de kant van milieuorganisaties is ook teleurgesteld gereageerd op het akkoord, maar dan omdat de gemaakte afspraken niet ver genoeg zouden gaan. 'Probleem is dat deze regering de aftakeling van onze natuur als een juridisch probleem ziet, in plaats van een ecologisch probleem', zegt voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB).
Nieuwe wet is het resultaat van een koehandel met wat splinterpartijen en gaat leiden tot stikstoffraude en juridische procedures. Probleem is dat deze regering de aftakeling van onze natuur als een juridisch probleem ziet i.p.v. een ecologisch probleem. https://t.co/ZZYE39K5oK
— Johan Vollenbroek (@j_vollenbroek) December 10, 2020
Vollenbroek maakt als MOB-voorzitter destijds de PAS-regeling aanhangig bij de raad van State. Hij noemt het akkoord met de oppositie 'koehandel met wat splinterpartijen'.
Beter voorstel
Milieudefensie concludeert dat het nieuwe voorstel 'niet de angel uit de stikstofcrisis haalt'. Wel erkent de organisatie dat het nieuwe voorstel beter is dan het vorige, maar wijst erop dat de minister minder ver gaat dan de adviescommissie onder leiding van Johan Remkes heeft aangeraden. Remkes acht halvering van de stikstofuitstoot in 2030 noodzakelijk voor de natuur. De milieuorganisatie mist 'een omslag naar echt natuurvriendelijke landbouw en emissievrij verkeer'.
Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofwet. Dan zal ook meer duidelijk worden over de wensen die SP, 50PLUS en SGP ingevuld zien voor hun steun aan het maatregelenpakket.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
-
Stiga VILLA 15 HST
2021, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Maandag20° / 12°50 %
-
Dinsdag20° / 11°5 %
-
Woensdag24° / 11°10 %