CZAV anticipeert op groeiende vraag organische mest

Landbouwcoöperatie CZAV maakt inventariserende afspraken met afnemers, loonwerkers en distributeurs voor het leveren en uitrijden van organische mest. Dat gebeurt om in het voorjaar geen kostbare tijd te verliezen.

CZAV+anticipeert+op+groeiende+vraag+organische+mest
© Twan Wiermans

CZAV meldt dat de vraag naar organische mest jaarlijks groeit en zich ook ontwikkelt. De groei is volgens de coöperatie met name gebaseerd op de aandacht voor de bodem. Er is daardoor bij telers meer behoefte aan bodemverbeteraars als compost, champost en strorijke vaste mestsoorten.

De toename hiervan gaat voor een deel ten koste van de inzet van vloeibare mestsoorten, dunne fractie en digestaat. Die voegen minder organische stof toe. De vrijstelling van fosfaat in bodemverbeteraars noemt CZAV terecht en welkom. Wel vindt CZAV het teleurstellend dat de fosfaatruimte beperkt wordt door de nieuwe bepaling van de bodemvoorraad. In sommige gevallen kost dat tot 20 procent van de plaatsingsruimte op bedrijfsniveau.


Basis van het bemestingsplan

CZAV neemt organische mest als belangrijke pijler in het meerjarig bemestingsplan. Al sinds jaar en dag vormen organische meststoffen de basis van het bemestingsplan, wat wordt geoptimaliseerd met kunstmeststoffen, verklaart de coöperatie. De optimale voeding van bodem en plant is het uitgangspunt.

Voor organische mest laat de uitrijperiode zich niet tot in detail voorspellen, stelt CZAV. Daarom maakt de coöperatie inventariserende afspraken voor de levering van mest en het uitrijden ervan. Om inderdaad in het voorjaar geen kostbare tijd te verliezen, wordt van de telers verwacht dat ze constructief meewerken aan het logistieke proces.


Overname vloeibare tanktransport

In dit kader vraagt CZAV aandacht voor de investering in de mestmarkt die wordt gedaan door Vakutrans, dat onderdeel is van de Van Kuijk Groep. CZAV is aandeelhouder van Vakutrans en de investering betreft de overname van het vloeibare tanktransport van AB Texel.

In totaal is het aantal beschikbare wagens voor mesttransport bij Vakutrans uitgebreid tot ruim 35. Met charters meegerekend kan in het hoogseizoen dagelijks mest gereden worden met tachtig combinaties. Deze uitbreiding in transportcapaciteit biedt meer slagkracht in de piekperiode voor het uitrijden van mest, stelt CZAV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer