Jan Bakker krijgt taakstraf en boete voor mestfraude

Directeur Jan Bakker van het gelijknamige transportbedrijf uit het Gelderse Oldebroek krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Die krijgt hij opgelegd voor zijn rol in de fraude bij mesttransporten tussen 2014 en 2019. Het transportbedrijf krijgt een boete van 25.000 euro.

Jan+Bakker+krijgt+taakstraf+en+boete+voor+mestfraude
© Twan Wiermans

Het transportbedrijf en directeur Jan Bakker zijn maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld. Op papier werden tonnen mest van boer naar boer gereden, terwijl in de werkelijkheid geen mest werd vervoerd.

Meerdere veehouders verklaarden dat het transportbedrijf vervoersdocumenten opstelde voor mesttransporten die nooit zijn uitgevoerd, meldt het Reformatorisch Dagblad. Die conclusie wordt ondersteund door verklaringen van grondeigenaren waar, op papier althans, de mest zou zijn uitgereden. Ook zij stellen dat de mest daar nooit is aangekomen.


Vervoersdocumenten

Volgens de advocaten van Bakker bemiddelde het bedrijf slechts en heeft ze nooit geweten dat de vervoersdocumenten onjuist zijn ingevuld. De rechtbank verwerpt dit, ook omdat in die documenten het bedrijf als vervoerder vermeld staat. In de facturen die naar de boeren gingen, stond ook als omschrijving 'mest afgevoerd'.

Eigenaar Bakker stelde tijdens de zittingen bij herhaling dat hij van zijn driehonderd werknemers vraagt alles op een goede manier te doen. 'Geld is bijzaak', zei hij tegen de rechters. 'We hebben nog nooit een leugen op papier gezet', bericht De Stentor.


Uienwater

Verder heeft het bedrijf tientallen vrachten met uienwater en proceswater afgegeven aan een bedrijf dat niet bevoegd was om die afvalstoffen te ontvangen. Door het water niet eerst te analyseren, heeft Bakker de regelgeving op dit punt bewust overtreden. Voor eigen gewin, stelt de rechtbank.

Bovendien zouden concurrenten die zich wel aan de regels houden daarmee uit de markt zijn gedrukt. De derde aanklacht had te maken met het 'omkatten' van mest van verschillende dieren en digestaat naar mest van alleen vleesvarkens. De verkoop zou zo meer geld opleveren. Naast Jan Bakker kregen ook twee medewerkers taakstraffen opgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer