Vion houdt vleesvarkensnotering ongewijzigd

De vleesvarkensnotering van Vion blijft voor week 2 ongewijzigd staan op 1,31 euro. De onrust op de varkensvleesmarkt, onder andere door de vondst van Afrikaanse varkenspest in Italië, was maandag reden voor Vion om het bekendmaken van de notering op te schuiven.

Vion+houdt+vleesvarkensnotering+ongewijzigd
© Vion

In week 1 bleven alle noteringen op hun plaats. De stemming op de Duitse markt gaf zelfs reden tot hoop op een lichte verbetering in de opbrengsten. Maar vrijdag 7 januari gaven diverse Nederlandse slachterijen signalen af dat de verkopen voor week 2 ernstig onder druk stonden. Diverse onderdelen zouden voor levering in week 2 5 tot 7 cent slechter worden verkocht.

Te veel vlees en nauwelijks afzetmogelijkheden, schrijft Varkenshandel Dijk daarover. Reden waarom de DCA-beursprijs vrijdagavond voor de vijftiende week op rij bleef staan op 1,19 euro per kilo. Ondertussen werd bekend dat in Noord-Italië een wild zwijn met Afrikaanse varkenspest was gevonden. Met als gevolg: nog meer druk op de interne markt, omdat de export naar derde landen wordt afgezegd of terugloopt.


Hammen

Italië is wat betreft eigen productie niet de grootste speler, maar importeert wel aanzienlijke hoeveelheden varkensvlees om te verwerken en daarna af te zetten op de wereldmarkt. Vooral (vette) hammen, waarvan Vion een grote leverancier is. Daarnaast kampt Vion, evenals andere be- en verwerkers van vlees, met personele problemen door corona en is het aantal slachtingen deze week opnieuw teruggeschroefd.


Vion noemde maandag als reden om de notering uit te stellen ook de logistieke problemen bij de export naar het Verenigd Koninkrijk. Die problemen zijn het gevolg van verdere uitrol van de brexit. Zolang daar geen oplossingen voor komen, zijn er weinig transporten naar het Verenigd Koninkrijk mogelijk. Dan gaat het in het bijzonder om bacon. Het Verenigd Koninkrijk is daarvoor een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse varkenshouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer