Virtuele koebril helpt Vion bij verbeteren dierenwelzijn

Om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen op de slachterij te optimaliseren, gebruikt Vion als eerste bedrijf in de branche een virtuele koebril. Die is ingezet bij het ontwikkelen van een moderne slachtlijn voor runderen op de slachterij in het Duitse Altenburg.

Virtuele+koebril+helpt+Vion+bij+verbeteren+dierenwelzijn
© Eigen Foto

Voordat dit gebeurde, heeft het bedrijf alle ruimten omgebouwd waarin met levende dieren wordt gewerkt. Zo is de stal aangepast naar de nieuwste kennis op het gebied van dierenwelzijn. David De Camp, COO Beef bij Vion stelt vast: 'De inzet van de koeienbril heeft minder stress als doel en daarmee een beter dierenwelzijn.'

Bij de aanpassingen werd een virtuele koebril opgezet. Die simuleert wat de dieren zien en dat wordt op de brillenglazen geprojecteerd. Hierdoor heeft de gebruiker de visuele waarneming van het dier direct in beeld en beleeft de gebruiker wat de koe meemaakt.


Scherpstellen

'Koeien kunnen nagenoeg 330 graden om zich heen zien, maar kunnen slechts 10 procent van het gezichtsveld scherpstellen, namelijk dat wat recht voor hen ligt. Buiten dit bereik zien ze minder scherp, zo'n 30 procent van wat het menselijke oog ziet. Daarnaast nemen koeien contrasten veel extremer waar en hebben langer nodig dan de mens om te wennen aan veranderend licht', aldus dierenarts Veronika Weber bij Vion.

'De nieuwe stal zorgt ervoor dat de runderen zelfstandig kunnen doorlopen en we gebruik maken van hun natuurlijke kudde-instinct,' vervolgt ze. Dat is de reden waarom Vion de virtuele 'koebril' ook wil inzetten voor scholing van medewerkers en leidinggevenden op het gebied van dierenwelzijn, zodat ze zich beter kunnen inleven in de dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer