NAK verruimt beschadigingsnorm zaden zomergerst

De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.

NAK+verruimt+beschadigingsnorm+zaden+zomergerst
© Foto: NAK

De NAK deed dit op verzoek van de zaaizaadsector Plantum. De reden van het verzoek is dat in een deel van de partijen zomergerst zodanig veel beschadigde of naaktzadige korrels voorkomen dat deze zouden moeten worden afgekeurd.

Dat zou kunnen leiden tot een tekort aan zaaizaad. De normen voor beschadiging zijn in het verleden ingesteld, omdat beschadigde of naakte korrels van gerst en haver gevoeliger zijn voor een niet-juiste ontsmetting en eerder door bodemschimmels kunnen worden aangetast.


Kiemkracht

Door de vaste commissie is vorig jaar een wijzigingsvoorstel aangenomen om de normen voor beschadiging en naakte zaden voor gerst en haver te laten vervallen met ingang van oogst 2022. Redenen hiervoor waren de huidige zaaizaadontsmettingsmiddelen. Die hebben een minder negatieve invloed op de kiemkracht (minder agressieve middelen) dan vroeger.

Beschadigingen hebben in het algemeen een negatieve invloed op de kiemkracht, echter de kiemkrachtsanalyse geeft voldoende indicatie hiervan. Ook vorig jaar en eerdere jaren is verruiming van de normen voor beschadiging en naakte zaden gegeven.


Waardering

Partijen van oogst 2021 met meer dan 10 procent en minder dan of gelijk aan 30 procent beschadiging (beschadiging plus naakte zaden) worden goedgekeurd zonder vermelding van waardering I of II op het certificaat. Op het certificaat wordt vermeld: 'Meer dan 10 procent beschadiging'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer