Naktuinbouw introduceert nieuwe toetsen voor plantmateriaal

Kwaliteitscontrolebureau Naktuinbouw komt met nieuwe toetsen voor detectie van vijf verschillende virussen in diverse tuinbouwgewassen.

Naktuinbouw+introduceert+nieuwe+toetsen+voor+plantmateriaal
© Naktuinbouw

Naktuinbouw introduceert een enzyme-linked immunosorbent assay (Elisa)-toets voor het eggplant mottled dwarf virus (EMDV). Dit virus heeft een brede waardplantreeks. EMDV treedt op in glasgroenten als aubergine, tomaat en komkommer. Ook kan het virus symptomen veroorzaken in hibiscus, pittosporum en pelargonium. EMDV is vooral te vinden in het Middelandse Zeegebied, maar is onlangs noordelijker gevonden in hydrangea. Voor zover bekend is het virus niet via zaad overdraagbaar.

Daarnaast komt het kwaliteitscontrolebureau met een Elisa-toets voor het turnip yellow mosaic virus (TYMV), oftewel het knollengeelmozaïekvirus of tymovirus. TYMV infecteert vooral brassicaceae en is waarschijnlijk ook niet overdraagbaar via zaad. De toets detecteert ook verwante virussoorten, zoals het watercress white vein virus (WWVV). Dit virus veroorzaakt symptomen in erysimum. De derde Elisa-toets is voor het erysimum latent virus (ErLV), ook een tymovirus. ErLV infecteert vooral brassicaceae-soorten als arabis en erysimum.


Detectie TRSV en ToRSV

Verder introduceert Naktuinbouw nieuwe realtime polymerase chain reaction (RT-PCR)-toetsen voor detectie van het tobacco ringspot virus (TRSV), oftewel het tabakskringvlekkenvirus. Ook voor het tomato ringspot virus (ToRSV), het tomatenkringvlekkenvirus, komt een nieuwe RT-PCR toets.

TRSV en ToRSV worden overgebracht door de nematode Xiphinema americanum. Zowel de nematode als de virussen staan op de Europese quarantainelijst. De nematode komt niet in Europa voor, maar de virussen kunnen meereizen met plantmateriaal en worden toch af en toe gevonden.


TRSV en ToRSV hebben een brede waardplantreeks en zijn gevonden in groente-, sierteelt-, en boomkwekerijgewassen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de protocollen voor deze quarantainepathogenen goedgekeurd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer