Herregistratie rassen start in 2022

De herregistratie voor groente- en landbouwrassen start in 2022. De Raad voor plantenrassen heeft deze herregistratie ingevoerd. Volgens de wetgeving loopt de registratie van rassen na tien jaar af. De raad wil daarom de mogelijkheid bieden om rassen opnieuw te registreren.

Herregistratie+rassen+start+in+2022
© Koos v.d. Spekk

Doel hiervan is om de handelspositie van de rassen nogmaals met een termijn van tien jaar te verlengen. Een ras komt alleen in aanmerking voor herregistratie als het 'in stand wordt gehouden'. Dat betekent dat het ras blijft voldoen aan de voorwaarden voor onderscheidbaarheid, uniformiteit en stabiliteit. De instandhouder ontvangt elk jaar een brief met een overzicht van rassen die in aanmerking komen voor herregistratie.

Herregistratie van rassen kan digitaal worden aangevraagd. Kwaliteitscontrolebureau Naktuinbouw en de Raad voor plantenrassen hebben hiervoor een module ontwikkeld. Rassen die in 2012 en 2013 zijn geregistreerd, komen als eerst in aanmerking voor verlenging van de registratie in 2023. Deze verlenging gaat per 1 januari 2024 in. Aanvraag voor herregistratie dient uiterlijk 31 december 2021 binnen te zijn.


Aanmelden en betalen

Bij sommige rassen is er meer dan één instandhouder. In dat geval moet een van de instandhouders het ras voor herregistratie aanmelden en betalen. Wie van de instandhouders het ras aanmeldt, kan onderling worden bepaald. Zo kunnen ze de kosten delen.

Zonder aanvraag voor herregistratie voor de gestelde deadline gaat het ras de procedure 'te schrappen rassen in'. Ook volgt een publicatie in de nieuwsbrief van de Raad voor plantenrassen of iemand anders de instandhouding van het ras wil overnemen. Daarvoor geldt een reactietermijn van twee maanden. Als zich na deze oproep geen nieuwe instandhouder meldt, dan wordt het ras geschrapt uit het Nederlands Rassen Register (NRR).

Wanneer een ras via een ander land uit de Europese Unie (EU) op de EU-rassenlijst staat, zijn er geen praktische gevolgen als het ras wordt geschrapt uit de NRR. Het ras behoudt dan via het betreffende EU-land zijn registratie in de EU Common Catalogue.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer