NAK vraagt geoogst gewicht bij rooimelding pootgoed

Keuringsdienst NAK gaat vanaf het seizoen 2022 pootgoedtelers vragen het bruto geoogst gewicht per perceelnummer vast te leggen in kilo's bij de rooimelding. De vaste commissie heeft dit besluit afgelopen week genomen.

NAK+vraagt+geoogst+gewicht+bij+rooimelding+pootgoed
© Koos van der Spek

De wenselijkheid van het beter vastleggen van het geoogste gewicht is besproken in de werkgroep Preventie Fraude Pootaardappelen van de keuringsdienst. Doel is de afnemer het vertrouwen te laten houden in het Nederlands pootgoed en daarmee indirect in het NAK-certificaat.

Daarvoor is het volgens NAK van groot belang om meer inzicht te hebben in de hoeveelheden pootgoed per perceelnummer voor een betrouwbaarder keuringssysteem. Daarbij moet het altijd mogelijk zijn om partijen en herkomsten op perceelnummer volledig te kunnen traceren.


Compleet partijvoorraadsysteem

Het vastleggen van het bruto geoogst product ziet NAK als voorbereiding op een volgende fase waarin een compleet partijvoorraadsysteem wordt ontwikkeld. Dit gebeurt in overleg met de gehele sector, de handelshuizen en de pootgoedtelers. Uitgangspunt is het gebruikmaken van één systeem, waarbij alle gegevens slechts één keer hoeven worden ingevoerd.

In eerste instantie kan het vastleggen van het brutogewicht in kilo's worden gedaan aan de hand van het aantal kisten of door een inschatting te maken van de volumes van losgestorte partijen, stelt NAK. In het eerste seizoen van de maatregel worden nog geen consequenties verbonden aan het ontbreken van de oogstgegevens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer