Tegenslag ontmoedigt Floriade niet

De Floriade Expo 2022 kampt met tegenslagen in aanloop naar de opening op 14 april. Alleen corona kan echter nog roet in het eten gooien, verzekert secretaris George Franke van de Nederlandse Tuinbouwraad. Die is de initiatiefnemer van de Floriade.

Tegenslag+ontmoedigt+Floriade+niet
© Floriade

Tegenvallende aanmeldingen van deelnemende landen, budgetoverschrijdingen, vertraging in de vergunningverlening en rechtszaken. Het zijn enkele tegenslagen waarmee de organisatie van Floriade Expo 2022 de afgelopen jaren te kampen had.

En ook nu, nog maar honderd dagen voor de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling, zijn niet alle zorgen voorbij. Slechts drie landen zijn bezig met het opbouwen van hun paviljoen op het Floriade-terrein in het Flevolandse Almere.


Succesvolle preview

Toch maakt Franke zich geen hele grote zorgen. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat de Floriade een prachtig evenement wordt. De preview deze zomer was met 12.500 bezoekers een groot succes en kon op veel enthousiasme rekenen.'

Alleen corona kan volgens hem een dwarsligger zijn. 'In dat geval heeft de organisatie verschillende scenario's klaarliggen. We hebben bovendien van het verleden geleerd dat reisbeperkingen een opleving van Nederlandse bezoekers kan betekenen.'


Terughoudendheid

Veel landen zijn vanwege de coronapandemie terughoudend om deel te nemen aan het evenement en wachten zo lang mogelijk af. Dat betekent vertraging in de vergunningverlening en de opbouw van paviljoens. Begin november hadden 22 landen zich definitief aangemeld. De organisatie hoopt op zo'n dertig tot veertig deelnemers.

Het succes van de Floriade hangt niet alleen af van buitenlandse deelnemers, geeft Franke aan. De buitenlandse plaatsen die leeg blijven, worden op een andere manier opgevuld. 'Het evenement is vooral bedoeld voor de Nederlandse tuinbouw om in de kijker te komen van de consument.'


Uniek arboretum

De bijdrage van de Nederlandse tuinbouwsector is groot, benadrukt de NTR-secretaris met trots. 'Het enthousiasme van deelnemers uit de tuinbouw is groot. Naast tal van paviljoens, de belevingskas met bloemen en planten en proeverijen van groente en fruit is er het arboretum. Dat vormt de groenstructuur van de tentoonstelling en is een blijvend onderdeel van de stadswijk Hortus die na de Floriade op het terrein verrijst.'

Wat het arboretum volgens Franke uniek maakt, is dat alle bomen en planten afkomstig zijn van Nederlandse kwekers. 'Zo'n 140 kwekers hebben 2.500 bomen aangeleverd. Naast de bestaande bomen zijn er ongeveer zevenhonderd boomsoorten bijgekomen. Daarnaast zijn er 50.000 heesters en vaste planten de grond ingegaan en ontzettend veel bloembollen.'


Omzetvergroting

Ondernemers die hun tijd en energie steken in een groot evenement als de wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen volgens de NTR-secretaris rekenen op een stukje bekendheid, promotie en mogelijk ook zakelijk voordeel. 'De ervaring in Venlo heeft geleerd dat de vele handelsdelegaties tot veel nieuwe zakelijke contacten leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer