Floriade is het podium voor de tuinbouw

De voorbereidingen voor Floriade Expo 2022 in het Flevolandse Almere zijn in volle gang. Het kassencomplex op het Floriadeterrein is in aanbouw en verschillende bomen en planten voor het arboretum worden geplant. De organisatie ligt op schema, maar kan de inzet van telers en telersverenigingen in de agf- en sierteeltsector goed gebruiken.

Floriade+is+het+podium+voor+de+tuinbouw
© V8 Architects

Vanaf 14 april 2022 is Almere een half jaar het podium voor de Nederlandse tuinbouw. De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade vindt eens in de tien jaar plaats. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die groene oplossingen presenteren voor de stad.
Met het thema van dit jaar, 'Growing Green Cities', richten de Nederlandse Tuinbouwraad, gemeente Almere en provincie Flevoland zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden.

In 2050 zal 68 procent van de wereldbevolking in de stad wonen op slechts 2 procent van het totale aardoppervlak. 'Dit maakt het thema zo urgent', verklaart Annemarie Gerards, projectmanager communicatie. 'Tijdens de Floriade tonen we naar verwachting ruim 2 miljoen bezoekers dat leven in een groene stad het goede leven is. Een leven vol gezondheid, comfort, geluk, energie en plezier.'


Floriade Preview

Tijdens de Floriade Preview tot 26 september kunnen consumenten, media en vakbezoekers achter de schermen kijken. Ook worden telers en telersverenigingen in deze periode aangemoedigd om deel te nemen aan de Floriade. 'Floriade bouwt het theater, maar het is aan de deelnemers om de invulling te verzorgen', verklaart Maurice Wubben van het tuinbouwteam.

We hopen de trots van de teler aan te wakkeren

Maurice Wubben, tuinbouwteam Floriade Expo 2022

Het tuinbouwteam is verantwoordelijk voor de agf- en sierteeltinzendingen. 'Het gaat hierbij om permanente en tijdelijke inzendingen die passen bij het thema van de Floriade', meldt Wubben. Bloemen en planten en groenten en fruit kunnen bijdragen aan de groen- en voedselvoorziening in de stad.


Kassencomplex

Het kassencomplex, waarvan de fundering al is gelegd, kan volgens Wubben goed worden gebruikt om Nederlandse tuinbouwproducten te presenteren. 'We hopen de trots van de teler aan te wakkeren.' Telers kunnen bovendien inzendingen doen voor competities. 'Bijvoorbeeld voor de mooiste tomaat, roos of gerbera.'

The Green House, zoals de kas op het Floriadeterrein wordt genoemd, krijgt een totale oppervlakte van 1 hectare, is 170 meter lang en heeft zichtbare hoogteverschillen.


Vijf onderdelen

De kas is opgedeeld in vijf onderdelen: de Ontvangst, een Hightech Greenhouse, een Belevingskas, een Technology Innovation Centre en een Kasrestaurant. De bouw van de kas is in handen van Bom Group uit Hoek van Holland en ontworpen door het Rotterdamse V8 Architects.

In de belevingskas kunnen consumenten de smaak en kleuren van verschillende groenten en fruit en bloemen en planten ervaren. Ook zijn er kookworkshops met jonge koks. 'In dit deel van de kas willen we bezoekers de gezondheid en het geluk van onze tuinbouwproducten meegeven', licht Wubben toe.


Green love

Heleen Valstar is hoofdarrangeur voor de Belevingskas en zal onder het thema 'Green love' de organisatie en de invulling van de kas realiseren. Denk hierbij aan bloem- en plantdesign, bloemkunst, diverse shows, workshops en proeverijen.

De Hightech Greenhouse is ontwikkeld voor consumenten en vakbezoekers. Daarin wordt de gangbare teelt van paprika, aardbei, gerbera en potanthurium aan het publiek getoond. 'Hier kunnen bezoekers zien hoe bijvoorbeeld een gerbera in een Nederlandse kas wordt geteeld. Met teeltsysteem, belichting, warmteregulatie en alles erop en eraan', meldt de tuinbouwexpert.

Het publiek kan toekomstige teeltmethoden, zoals vertical farming, drones, plukrobots en precisielandbouw, bewonderen in het Technology Innovation Centre.


Ontmoetingsplek

De kas fungeert niet alleen als beleveniscentrum, maar ook als ontmoetingsplek voor vakbezoekers. 'In The Green House is ruimte om te vergaderen en bijeenkomsten te organiseren in het auditorium en de business lounge.' Wubben hoopt dat (een deel van) de kas na de Floriade onderdeel wordt van Aeres Hogeschool Almere dat zich op het Floriadeterrein bevindt. 'Zo kan er ook in de toekomst gebruik worden gemaakt van deze plek.'

Jaap Smit van het groenteam bekommert zich om de beplanting van de expo en de toekomstige stadswijk Hortus. Samen met verschillende vakgroepen en verenigingen verzorgt hij het arboretum. Dit is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek die de groenstructuur van de kavels op het terrein vormt.


Nieuwe stadswijk

'Kwekers uit het hele land hebben bomen, struiken, heesters en bloembollen ingezonden en een groot deel is al geplant. Nu is het afwachten hoe het groen zich ontwikkelt.' Na de Floriade worden de kavels bebouwd en ontstaat een nieuwe stadswijk.


Het arboretum vormt de groenstructuur van de kavels in de toekomstige stadswijk Hortus.
Het arboretum vormt de groenstructuur van de kavels in de toekomstige stadswijk Hortus. © Lisa Schouten

Tijdens de Floriade zijn ook internationale deelnemers aanwezig. 'Duitsland presenteert een tuin met een houten paviljoen met zonnepanelen. Indonesië bouwt een traditioneel Indonesisch huis van duurzaam materiaal en een kas met Indonesische planten en bomen', meldt Gerards. In totaal zijn meer dan veertig landenpaviljoens te bezoeken tijdens het evenement.'We merken dat het sentiment begint te draaien'

De voorbereidingen voor Floriade Expo 2022 in Almere verlopen volgens schema. Langzaamaan begint het terrein in Flevoland zich te vullen met boslandbouw, bomen en planten, een kas, groene bruggen en een woontoren. Aeres Hogeschool Almere en het Food Forum Paviljoen zijn sinds kort geopend. Ook draait het vervoersmiddel van de toekomst, de kabelbaan, tijdens de Floriade Preview. De hogeschool op de Flevo Campus biedt vanaf het schooljaar 2021-2022 een gezonde en groene leer- en werkomgeving. Het gebouw is van de zijkant bedekt met planten en beschikt over een dakterras met tuin en zonnepanelen. Het Food Forum Paviljoen is ook onderdeel van de Flevo Campus. Dit is een ontmoetingsplek waar onderzoekers, studenten en producenten samenwerken aan innovaties van de toekomst. Bovendien kan er worden geluncht. Chef-kok Sharon de Miranda laat bezoekers genieten van haar menu van de toekomst. De bouw van het kassencomplex is net gestart en is naar verwachting ruim voor 14 april 2022 klaar. Maurice Wubben van het tuinbouwteam merkt wel op dat de financiering van de Floriade dit jaar wat minder makkelijk gaat. 'Na de Floriade van 2012 in Venlo is in de loop van de jaren het Productschap Tuinbouw verdwenen. Dat verzorgde de spaarpot voor het geld. Vandaar dat de financiering voor de Floriade van 2022 pas later rond is.' Over het tekort en de Floriade is de afgelopen tijd veel ophef geweest. Toch denkt Wubben dat deze kritiek nu plaats gaat maken voor enthousiasme. 'We merken dat het sentiment begint te draaien. De Floriade begint steeds meer te leven onder de mensen en straalt gezondheid en geluk uit. Het wordt steeds duidelijker wat de Floriade kan brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer