Floriadejaar afgetrapt met onthulling aftelklok

Nog honderd dagen, dan gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling in gaststad Almere van start. De organisatie van Floriade Expo 2022 heeft dinsdag het Floriadejaar afgetrapt met een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in het centrum van de stad.

Floriadejaar+afgetrapt+met+onthulling+aftelklok
© Floriade Expo 2022

Een halfjaar, van 14 april tot en met 9 oktober, is Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden.

Op het 60 hectare grote terrein staat het thema Growing Green Cities centraal. Floriade verwacht twee miljoen bezoekers, van wie 72 procent uit Nederland en 28 procent uit de buurlanden. Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar op 4 januari is een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld.


'Voor de sector is de wereldtuinbouwtentoonstelling een bijzonder project, maar ook voor bezoekers', zegt directeur Hans Bakker. 'Floriade toont bezoekers dat leven in een groene stad het goede leven is: Het Groene Leven. Floriade is een groen en inspirerend dagje uit.' Bezoekers lopen van land naar land, langs siertuinen, circulaire paviljoens en een belevingskas. De kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, biedt een uitzicht over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoens.


Hoopvolle toekomst

Floriade wil een hoopvolle toekomst laten zien. De organisatie biedt naar eigen zeggen een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. 'Floriade past bij Almere', vindt locoburgemeester Hilde van Garderen van Almere. 'We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin. Growing Green Cities is een thema van nu. De Expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kunt doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit, want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet.'

Honderd dagen voor de opening is een aantal landen gestart met het opbouwen van hun paviljoen en is het arboretum opgeleverd. Bakker: 'Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad. De aanleg van de groene stadswijk en de inrichting van de Expo gaan gezamenlijk op. Dat maakt dit project nog interessanter.'


Opstartproblemen

De Floriade Expo 2022 komt tot stand in nauwe samenwerking met gemeente Almere, provincie Flevoland en de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR). De afgelopen jaren kampte de organisatie met tegenvallende aanmeldingen, budgetoverschrijdingen en uitblijvende vergunningen. Tegen het Radio 1 Journaal sprak directeur Hans Bakker op dinsdag 4 januari zijn vertrouwen uit in een goede afloop van de voorbereidingen.

'De tegenvallers zijn vervelend, maar intussen zijn ze achter de rug en hebben we het onder controle met de besparingen die we daarvoor gezocht hebben.' De directeur rekent erop dat er dertig tot veertig landen komen. Slechts een handvol landen is aan de opbouw van hun paviljoen begonnen. 'Het zijn allemaal tijdelijke gebouwen, dus dat kan snel gaan. De laatste honderd dagen gaan we goed gebruiken om het allemaal klaar te krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer