Dier&Recht verliest hoger beroep over postercampagne

UPDATE: Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht heeft het hoger beroep tegen Agractie verloren in een zaak over een campagneposter over het welzijn van kalveren op boerderijen. Dier&Recht zegt desondanks door te gaan met de postercampagne.

Dier%26amp%3BRecht+verliest+hoger+beroep+over+postercampagne
© DierenRecht

Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat Dier&Recht in een publiekscampagne gericht tegen de consumptie van zuivel niet feitelijk kan beweren dat het weghalen van kalveren bij de moeder ernstig dierenleed veroorzaakt. Dier&Recht is het daar niet mee eens en overweegt een bodemprocedure. Tegelijkertijd verlengt de organisatie de campagne. De posters zijn vanaf vandaag weer te zien in bushokjes en andere publieke plaatsen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem.


In augustus won Agractie al een kort geding over de poster van de campagne 'stoppen met zuivel'. Op de poster stond een kalfje in een kruiwagen afgebeeld met de tekst: 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder'. De rechtbank vond de stellingen in de campagne onvoldoende onderbouwd en besloot dat Dier&Recht de poster uit het straatbeeld moest verwijderen.


Vrijheid van meningsuiting

Het gerechtshof sluit zich nu dus aan bij de rechtbank. 'In het kader van het publieke debat kunnen ook aanstootgevende of choquerende uitingen toelaatbaar zijn. Maar de vrijheid van meningsuiting is eveneens in het publieke debat niet onbegrensd', oordeelt het hof. 'Met deze uitlating van Dier&Recht worden de melkveehouders beschuldigd van het veroorzaken van ernstig dierenleed. Voor een dergelijke beschuldiging moet voldoende steun bestaan in de feiten.'

Agractie is blij met de uitspraak van het hof, 'omdat deze recht doet aan de gevoelens van duizenden dierhouders die door de uitspraken van Dier&Recht als dierenmishandelaars werden neergezet'. Agractie spreekt van ongefundeerde meningen die ze blijven aanvechten.

Dit is de derde keer dat Dier&Recht op de vingers wordt getikt voor de campagne.Eerder werd de dierenwelzijnsorganisatie ook door de Reclame Code Commissie op de meeste punten in het ongelijk gesteld in de zaak aanhangig gemaakt door ZuivelNL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer