Suikerprijs stijgt in 2021 met bijna 20 procent

De prijzen voor suiker op de internationale markten zijn het afgelopen jaar met bijna 20 procent gestegen. De suikermarkt profiteert vooral van de wereldwijd hoge brandstofprijzen en de iets lagere suikervoorraden.

Suikerprijs+stijgt+in+2021+met+bijna+20+procent
© Pixabay

De internationale grondstoffenbeurs in Londen noteerde aan het begin van 2021 nog ongeveer 370 euro voor 1 ton witte suiker. Aan het eind van het jaar nadert deze notering 445 euro per ton. De suikerprijs is daarmee vergelijkbaar met het niveau van vijf jaar geleden. Overigens bereikte de internationale suikermarkt dit jaar de hoogste notering al rond half november op 466 euro per ton.

Dat de huidige noteringen iets lager zijn is een gevolg van de zorgen over de economische ontwikkelingen vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Vooral de prijzen voor ruwe suiker daalden iets, toen bekend werd dat deze variant ook Brazilië heeft bereikt. Analisten verwachten dat dit de komende maanden nog wel invloed heeft op de prijsontwikkeling op de suikermarkt.

Hoge olieprijzen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schreef onlangs in het verslag van het Brusselse suikeroverleg dat de Europese Commissie ervan uitgaat dat de komende tijd vanwege de hoge olieprijzen meer ethanol uit suikerriet wordt geproduceerd. Dit geldt met name voor Brazilië, maar ook India heeft aangekondigd de productie van ethanol flink op te schroeven.

Op de wereldwijde suikerbalans zoals die is samengesteld door analysebureau ISO, daalt de wereldwijde suikervoorraad in het seizoen 2021-2022 van 96,7 miljoen ton naar 93,3 miljoen ton. Het is daarmee de tweede jaar op rij dat de wereldproductie lager is dan het verbruik. Overigens is 93,3 miljoen ton suiker wereldwijd goed voor 28 weken consumptie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer