Telers profiteren later van hogere suikerprijs

Cosun Beet Company gaat ervan uit dat de hoge suikerprijzen meehelpen bij de prijsonderhandelingen voor de leveringscontracten van 2022. 'We zijn overwegend positief over de ontwikkelingen op de suikermarkt, maar zowel de telers als ook wij als verwerker zullen hiervan pas na volgend jaar daadwerkelijk profiteren', zegt algemeen directeur Paul Mesters.

Telers+profiteren+later+van+hogere+suikerprijs
© Koos van der Spek

Ontwikkelingen op de wereldmarkt hebben altijd met vertraging invloed op de bietenprijzen die Cosun Beet Company uitbetaalt aan haar leden. Het heeft ermee te maken dat de suikerfabrikant in de periode van januari tot oktober al de leveringscontracten afsluit voor het volgende jaar. 'Het gaat vaak om jaarcontracten', legt Mesters uit. 'De huidige prijsvorming helpt zeker mee om voor de levering in 2022 betere contractprijzen te maken.'

Op de wereldmarkt stegen de prijzen voor witte suiker afgelopen maand tot meer dan 500 dollar (425 euro) per ton. Dat is het hoogste niveau sinds begin 2017. De goede prijsvorming is het gevolg van de lage oogstprognoses voor belangrijke productielanden. Analysebureau ISO gaat voor het seizoen 2020-2021 uit van een berekend productietekort van 3,1 miljoen ton op de wereldmarkt. Het betekent dat de wereldvoorraden dalen van 97 miljoen ton naar 94 miljoen ton.
Klimaatverandering

Als verklaring voor de lage opbrengsten wijst Mesters naar de gevolgen van de klimaatverandering. 'Die lijken tot dusver niet gunstig voor de suikerproductie. In Brazilië zijn dit jaar weer problemen met droogte en nachtvorst en in Europa werkt het weer de laatste jaren niet mee om topopbrengsten te realiseren.'

De huidige prijsvorming helpt zeker mee om voor de levering in 2022 betere contractprijzen te maken

Paul Mesters, algemeen directeur Cosun Beet Company

Naast lage opbrengsten hebben met name de hoge brandstofprijzen een grote invloed op de suikerprijzen, benadrukt Mesters. Hij spreekt over de zogeheten swingfactor in Brazilië. 'Als brandstof duur is, dan wordt daar 60 procent van de suikerriet gebruikt voor de productie van ethanol. Maar dat schroeven de Brazilianen eenvoudig terug naar 40 procent als de brandstofprijzen tegenvallen. Dat heeft veel impact op de beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt.'


Geen exportsubsidie

Ook India onderzoekt de mogelijkheden om de productie van ethanol uit suikerriet te stimuleren, vertelt Mesters. Daarnaast is het Aziatische land voor wat betreft de suikermarkt in het nieuws vanwege het afschaffen van de exportsubsidie voor suikerproducenten. 'Dit is al langer een discussie binnen de wereldhandelsorganisatie WTO. Deze subsidie zorgt voor oneerlijke concurrentie. Het afschaffen is gunstig voor andere productielanden en daarmee ook voor de prijsvorming.'


Hoe structureel de opleving van de suikermarkt is, vindt Mesters lastig om te zeggen. 'De gevolgen van corona lijken mee te vallen en verder zien we wereldwijd de consumptie van suiker nog steeds toenemen. De lage prijzen van voorgaande jaren hebben verder tot gevolg dat in diverse landen weinig is geïnvesteerd in de teelt van suikergewassen en dat geldt ook voor de verwerkingsfaciliteiten. Het is afwachten hoe snel dat herstelt.'


Betere bietenprijzen

Mesters verwacht dat Nederlandse bietentelers in elk geval over 2022 en 2023 betere bietenprijzen tegemoet kunnen zien, het betreft dan uitbetaling begin 2023 en begin 2024.

'Bij het bepalen van de bietenprijs zijn we natuurlijk voor een deel afhankelijk van de prestaties van de andere bedrijfsonderdelen van Cosun. Soms zorgt dat voor een dempend effect. Aan de andere kant hebben we dankzij deze diversificatie in onder meer 2018 en 2019 veel betere prijzen kunnen uitbetalen dan de suikerproducenten in de omringende landen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer