Rabobank: energiemarkt ondersteunt stijgende suikerprijzen
Marktanalisten van Rabobank stellen dat de suikerprijzen op de wereldmarkt in lijn met de energieprijzen moeten stijgen om met name voor Braziliaanse producenten de raffinage van suiker interessant te houden.
Zonder voldoende productie van suiker uit suikerriet in Brazilië is de kans groot dat de wereldwijde suikerbalans in seizoen 2022-2023 voor het derde jaar op rij eindigt met een tekort. Dat meldt Rabobank deze week in het analyserapport Agri Commodity Outlooks. Daarin kijkt de bank vooruit naar de wereldmarkten voor agrarische grondstoffen in 2022.
Voor de internationale suikermarkt heeft de bank drie scenario's uitgewerkt uitgaande van voldoende tot minder aanbod en van veel tot beperkte vraag. Volgens de analisten geldt voor alle scenario's dat de prijs voor ethanol in Brazilië bepalend gaat zijn voor het aanbod op de internationale suikermarkt. Als ethanol duur blijft, dan zal de suikerprijs concurrerend moeten zijn om een substantieel tekort op de wereldmarkt te vermijden.
5 tot 10 procent prijsstijging
In het gemiddelde scenario gaat Rabobank ervan uit dat de suikerprijzen in 2022 met 5 tot 10 procent blijven stijgen. Deze prijsstijging is nodig, omdat de analisten verwachten dat energie voorlopig nog wel duur blijft. In dit scenario rekent de bank met redelijke suikeropbrengsten en weinig negatieve invloed van de klimaatverandering. Met name voor de suikerproductie in landen als India en Thailand lijkt dit gunstig.
In het scenario met minder aanbod en veel vraag voorspelt de bank dat er paniekaankopen kunnen plaatsvinden. Dat komt vooral omdat diverse landen meer geneigd zullen zijn om vanwege dreigende tekorten te investeren in de aanleg van strategische voorraden. Verder zijn er ook zorgen over de logistieke uitdagingen vanwege een schaarste aan containers voor het verschepen van suiker.
Nauwelijks operationele belemmeringen
Tot slot is er het meer behoudende scenario, waarbij de Braziliaanse overheid haar best doet om de energieprijzen te beteugelen en betaalbaar te houden voor de eigen bevolking. Het zou betekenen dat minimaal de helft van de suikerrietopbrengsten gebruikt wordt voor de productie van suiker. In dit scenario voorziet Rabobank ook dat covid onder controle is en dat er nauwelijks nog operationele belemmeringen zijn voor de levering van suiker op de wereldmarkt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
Valtra Valmet Pateer trekhaak
Gebruikt, P.O.A.
-
Kverneland Ploeg 150B (LH) #24133
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Maandag10° / 6°50 %
-
Dinsdag14° / 4°10 %
-
Woensdag20° / 10°20 %