Hoogste suikerprijzen sinds begin 2017

De prijzen voor witte suiker op de wereldmarkt zijn afgelopen maand gestegen tot meer dan 500 dollar (425 euro) per ton. Dat is het hoogste niveau sinds februari 2017.

Hoogste+suikerprijzen+sinds+begin+2017
© Dirk Hol

De goede prijsvorming is het gevolg van de lage oogstprognoses voor belangrijke suikerproducerende landen. Analysebureau ISO gaat voor het seizoen 2020-2021 uit van een productietekort van 3,1 miljoen ton op de wereldmarkt. Het betekent dat de wereldwijde suikervoorraden dalen van 97 miljoen ton naar 94 miljoen ton.

In het verslag van het suikeroverleg van de Europese Commissie schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dat analisten voor Brazilië een totale suikerproductie van 32,5 miljoen ton voorspellen. In eerdere prognoses werd nog gerekend met 34 miljoen ton. De negatieve aanpassing is een gevolg van tegenvallende groeiomstandigheden door droogte en vorst. Verder gebruiken de Brazilianen nog steeds relatief veel suikerriet voor de productie van ethanol.

Exportsubsidie afschaffen

Ook van invloed op de prijzen is het mogelijke besluit van India om de exportsubsidie af te schaffen. Dit jaar exporteert het Aziatische land met subsidie nog zo'n 7 miljoen ton suiker. Zonder deze stimulans zal er minder interesse zijn om suiker te produceren voor de wereldmarkt. De totale suikerproductie voor India wordt voor het seizoen 2021-2022 nog geraamd op 31 miljoen ton.

Over Thailand meldt RVO.nl in het verslag dat analisten komend jaar een productie verwachten van ongeveer 10 miljoen ton suiker. De hogere prijzen op de wereldmarkt zorgen er in Thailand juist voor dat er meer animo is om suikerriet te telen.

Halvering eindvoorraad EU

De Europese Commissie gaat op de suikerbalans voor de EU uit van een theoretische eindvoorraad van 1,1 miljoen ton suiker per 30 september 2021. Dat is een halvering van de eindvoorraad ten opzichte van vorig seizoen. De kleinere suikervoorraad is een gevolg van de kleinere suikerproductie in de EU in 2020 en ook de lagere import en de iets hogere export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer