Vlaanderen geeft varkenshouders ademruimte

De Vlaamse overheid helpt varkenshouders in nood nog dit jaar met het verstrekken van tijdelijke liquiditeiten. De bescherming loopt op tot 7.500 euro per bedrijf.

Vlaanderen+geeft+varkenshouders+ademruimte
© Ceva

Door de hogere voerkosten en lagere opbrengstprijzen van vleesvarkens zitten veel varkenshouders in Vlaanderen in zwaar weer. Ze konden tot eind november een aanvraag indienen bij het Departement Landbouw en Visserij voor een tijdelijke liquiditeitsbescherming. Het gaat om varkenshouders die onlangs hebben geïnvesteerd in een duurzaam stalconcept of een varkensbedrijf overnamen, schrijft Vilt.be.

In totaal zijn er 1.801 dossiers ingediend: 1.253 aanvragen omwille van uitgevoerde investeringen en 548 omwille van de overname van een varkensbedrijf.

Eind oktober kondigde minister Hilde Crevits van Landbouw en Voeding een aantal maatregelen aan om de ergste nood te verlichten. Een van deze maatregelen was het ter beschikking stellen van tijdelijke liquiditeiten.


Jonge varkenshouders

Aan 414 jonge varkenshouders wordt voor het einde van het jaar 7.500 euro betaald. 1.013 varkenshouders die meer dan 100.000 euro netto investeerden in een duurzaam stalconcept, ontvangen 5.000 euro en 64 varkenshouders die meer dan 20.000 euro maar minder dan 100.000 euro investeerden, ontvangen nog dit jaar een liquiditeitsbescherming van 2.500 euro.

Crevits: 'De liquiditeitsbescherming moet onze varkenshouders iets meer ademruimte geven. Ook in de toekomst zal ik me inzetten om de situatie van onze varkenshouders verder te verbeteren en de situatie op de voet volgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer