Vlaamse+akkerbouwers+telen+meer+tarwe+en+uien
Nieuws
© Han Reindsen

Vlaamse akkerbouwers telen meer tarwe en uien

Het areaal wintertarwe in Vlaanderen neemt dit jaar toe met 9 procent en ook telen Vlaamse akkerbouwers 20 procent meer uien.

De grotere arealen voor tarwe en uien gaan onder meer ten koste van het aardappelareaal en de teelt van gerst en korrelmais. Dat blijkt uit de voorlopige areaalcijfers van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Het Vlaamse aardappelareaal daalt van 54.200 hectare naar 50.700 hectare, dat is een afname van 6,5 procent. Het areaal suikerbieten is constant op net iets meer dan 19.000 hectare. Het uienareaal neemt toe van ruim 3.400 hectare tot 4.100 hectare. Ook is er bijna 7 procent meer peen ingezaaid. Het Vlaamse peenareaal komt vermoedelijk op meer dan 3.500 hectare.


Goede zaaiomstandigheden

De uitbreiding van het areaal wintertarwe tot 64.200 hectare is toe te schrijven aan de goede zaaiomstandigheden in het najaar. Vlaamse akkerbouwers lijken voor wintertarwe te kiezen in plaats van winter- en zomergerst en van korrelmais. Het areaal korrelmais is met 43.200 hectare 8,3 procent lager dan in 2020.

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  10 %
 • Zondag
  12° / 6°
  10 %
Meer weer