Vlaamse bioboeren vrezen bedrijfseinde door stikstofaanpak

De Vlaamse sectororganisatie BioForum voor biologische landbouw en voeding vreest het einde van biologische varkens- en pluimveebedrijven door de stikstofaanpak. Het reduceren van stikstof met 60 procent is voor de biologische sector niet haalbaar.

Vlaamse+bioboeren+vrezen+bedrijfseinde+door+stikstofaanpak
© APA

Directeur Lieve Vercauteren waarschuwt daarvoor in een opiniebijdrage in de krant De Standaard. De Vlaamse regering heeft op dit moment een scenario op tafel liggen dat varkens- en pluimveehouders verplicht om hun stikstofuitstoot tot 2030 met 60 procent te verlagen, tenzij de dieren in een emissiearme stal gehuisvest worden. Deze emissiereductie komt bovenop een eerder vastgelegde reductie van 10 procent in het Vlaamse Luchtbeleidsplan.

Volgens Vercauteren is dat onmogelijk voor de biologische varkens- en pluimveehouders. 'Allereerst werkt zo'n luchtwasser alleen maar optimaal als je de stallen hermetisch dichthoudt. Omdat de biologische regels zeggen dat dieren naar buiten moeten kunnen en de stal dus openingen moet bevatten, is die investering bij voorbaat zinloos. De overheid lijkt niet te beseffen dat een investering in ammoniakemissie-arme (AEA) stallen alleen rendabel kan zijn als een landbouwer meer dieren houdt.'


Dierenwelzijn

Om een tweede reden zijn emissiearme stallen ook niet haalbaar in de biologische pluimvee- en varkenshouderij, stelt de directeur. 'De biowet­geving hamert erop om dieren genoeg ruimte te geven in de stal, terwijl men in AEA-stallen de beschikbare oppervlakte per dier zo beperkt mogelijk wil houden. Was dierenwelzijn geen prioriteit voor deze Vlaamse regering?'

Als biologische varkens- en pluimveehouders in Vlaanderen moeten voldoen aan de nieuwe reductiedoelstellingen, dan zullen vrijwel al deze bedrijven moeten stoppen, vreest BioForum. Deze doelstellingen kunnen namelijk alleen bereikt worden door veel dieren weg te doen. 'De doodsteek', volgens Vercauteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer