Vlaanderen neemt bij stikstof geen voorbeeld aan Nederland

De Vlaamse regionale regering is er nog niet in geslaagd tot een akkoord te komen over het stikstofdossier. Wel is duidelijk dat het miljardenbudget dat het nieuwe Nederlandse kabinet ervoor uittrekt bij onze zuiderburen geen navolging krijgt.

Vlaanderen+neemt+bij+stikstof+geen+voorbeeld+aan+Nederland
© Europese Unie

Wat voor soort stikstofakkoord er ook komt, het zal in elk geval niet zijn zoals het nieuwe Nederlandse regeerakkoord, zei de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). Ze herhaalde dat de uitstoot in de landbouw naar beneden moet. 'We moeten inzetten op technologie, maar ook op het beheersen van de veestapel', maar Crevits benadrukte ook dat boeren en veehouders daarvoor moeten worden gecompenseerd.


Crevits zei dat het Nederlandse regeerakkoord met voorziene miljardencompensaties 'in Vlaanderen een bepaald verwachtingspatroon heeft geschapen'. Zo'n regeling zal het niet worden, zei Crevits. Tijdens de komende kerstvakantie gaan de stikstofonderhandelingen tussen de verschillende politieke fracties door.


Tijdelijke regeling

Sinds een rechtbankarrest van begin dit jaar is het stikstofdossier ook in de Vlaamse landbouw en politiek een heet hangijzer. De regering kwam eerder een tijdelijke regeling overeen. Het kabinet zou voor het einde van het jaar met een definitief besluit komen. Het uitstel is een grote tegenslag voor de regering van premier Jan Jambon (N-VA).

In het parlement in Brussel zei minister Crevits dat het voorgenomen besluit 'nog niet rijp' is om bij alle coalitiepartijen te landen. 'Ik wil naar buiten komen met een akkoord waar ik helemaal achter sta. De hele Vlaamse regering moet het eens zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer