Regeling schade uitwaarden Maas nog onduidelijk

Agrarisch ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas met schade aan gewassen door het hoogwater in juli dit jaar, krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Over de inhoud van de regeling is nog veel onduidelijkheid.

Regeling+schade+uitwaarden+Maas+nog+onduidelijk
© VidiPhoto

In januari 2022 gaat de regeling open werd vorige week bekend. Naar verwachting wordt op zijn vroegst begin januari meer duidelijk over de hoogte van de vergoedingen en de afhandeling van de schade.

LLTB vraagt per brief verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nogmaals om beantwoording van eerdere vragen. ‘Over de afhandeling van de schade is nog veel onduidelijk’, zegt LLTB-bestuurslid Peter van Dijck. ‘Er is geen helderheid over de vaststelling van de schade en voor welke vergoedingen ondernemers in aanmerking komen.’


Verschillen in taxaties

Sommige ondernemers zijn al vroeg in het traject door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bezocht voor een schadetaxatie. ‘Destijds lijken andere regels gehanteerd te zijn dan bij latere taxaties’, signaleert Van Dijck. ‘We roepen de politiek op om duidelijk te zijn, de belofte van ruimhartige compensatie in te lossen en de agrarisch ondernemers niet in de kou te laten staan.’

RVO.nl maakt zo snel mogelijk bekend hoe ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas zich kunnen aanmelden voor de tegemoetkoming. Dan starten ook de taxaties. De hoogte van de tegemoetkoming zal vergelijkbaar zijn met de bepaling teeltplanschade die geldt voor het aangewezen rampgebied.


Niet voor de Waal

ZLTO heeft er bij het ministerie op gehamerd dat ook ondernemers buiten het aangewezen rampgebied recht hebben op een schadevergoeding. Wel betreurt ZLTO het dat ondernemers met schade langs de Waal nog steeds niet in aanmerking komen voor een vergoedingsregeling van de overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer